вторник, 7 ноември 2017 г.

Кълцана лютеница със зеле



*червени чушки - 3 кг
*домати добре узрели- 1.500 кг
*доматено пюре - 5-6 с.л.
*чесън - 6-7 скилидки
*зеле - 1.500 кг
*пресен магданоз - 1 вр.
*олио - 1/2 ч.ч.
*черен пипер - 1 ч.л.
*червен пипер - 1 с.л.
*захар - 4  с.л.
*сол на вкус

Почистете чушките от семето и ги изпечене на жар.Оставете да изстинат и ги обелете хубаво.
Попарете доматите за кратко в тенджера с вряла вода като ги цепнете на кръст леко с ножа на върха.Обелете ги.

Накълцайте зелето на ситно и го посолете.Намачкайте го добре и сварете във вряща вода до пълното му омекване.Отцедете го.

Накълцайте с нож чушките на много ситно и оставете настрана.По същия начин накълцайте и доматите.Кълцането правете с голям кухненски нож или сатърче.
В голяма тенджера сгорещете олиото и добавете почистения и нарязан на ситно чесън.Щом стане леко златист добавете чушките,доматите и зелето.Разбъркайте,за да се смесят добре.Добавете доматеното пюре,наситнения магданоз,захарта,червения пипер,черния пипер и малко сол.Отново разбъркайте.Варете лютеницата на слаб огън,докато се сгъсти.Бъркайте от време на време,за да се смесят вкусовете и подправете с още сол,ако е необходимо.

Сипете в малки сухи бурканчета и затворете добре с капачките.Стерилизирайте за 10 минути и обърнете с капачките надолу.След изстиването им приберете на тъмно и хладно място.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни