събота, 17 април 2021 г.

Френски макарони с аромат на лимон и шоколадов ганаш


*бадемово брашно - 130 г
*пудра захар - 130 г
*белтъци - 90 г (3 бр.)
*пудра захар за меренга - 130 г
*жълта сладкарска боя 
*есенция с аромат на лимон 

за шоколадовия ганаш:
*черен шоколад - 150 г
*сладкарска сметана - 150 мл


Измерете добре всички продукти. Белтъците трябва да са със стайна температура. 

Смесете бадемовото брашно и пудрата захар. Пресейте ги поне два или три пъти, за да се получат гладки макарони без едри ядки или бучки захар. Важно е да знаете, че грамажа на тях за рецептата е след като ги пресеете да получите тяхното количество, защото в противен случай ще остане по-малко, когато махнете едрите частици, а това ще е проблем за направата на сместа. 

В чиста и суха метална купа сипете  белтъците и пудрата захар за тях.ССложете на водна баня и буркайте леко, докато захарта се стопи напълно. Свалете от огъня и започнете да разбиват директни в тази купа с миксер, докато получите лъскав и стегнат меренг.Добавете боята. 

 Към разбитите белтъци започнете да добавяте на три пъти бадемите с пудрата захар, като бъркате със силиконова лопатка.

Бъркането става по метода наречен макаронаж или фолдинг. Загребвате смес и минавате с лопатката по стената на купата, завъртате и притискате сместа в средата към дъното и изтегляте към вас. Повторете няколко пъти, докато поемете всичко и сместа стане гладка. Трябва да се стича по бъркалката, но да е гъста. Не прекалявайте с бъркането.

Напълнете сместа в пош с кръгъл широк накрайник. Шприцовайте кръгчета с големина около 3 см диаметър върху застлани с хартия за печене две големи плитки тави или специални силиконови килимчета. Оставете да починат поне за час, докато хванат коричка отгоре и не лепнат при допир. Времето зависи от влажността на помещението.

Печете макароните в загрята фурна за 15 минути на 150 градуса.Аз ги слагам на решетката на първото ниво отдолу на горе.  Готовите макарони трябва да образуват поличка след печене или крачета. Извадете ги и оставете да се охладят напълно, след това ги отлепете внимателно от хартията или килимчето.

Пригответе ганаша като за топлите сметаната до 80-90 градуса. Добавете шоколада и разбъркайте, докато се стопи напълно.Оатаввтв да се охлади и дда стегне леко. Разбийте с миксер до получаване на гладък плътен крем.Изсипете го в пош с кръгъл накрайник.Щпицовайте от него в средата на половината черупки и слепете с останалите.

Съхранявате в хладилник като преди консумация ги извадете поне 30 минути преди да им се насладите. 










Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни