понеделник, 10 април 2017 г.
Печени кестени във фурна
,,Започнат ли да падат листата, из въздуха се вдигат най-различни вкусни аромати – печени чушки, компоти от дюли, печени кестени, тиква, варена царевица… Мили бабки пекат кестените върху специални скари, поставени на тротоарите и продават малки, дъхави пакетчета с вкуснотия. Вкусът е плътен, предизвикващ небцето, леко опушен, гальовен, мек. Като истинска есен.
Печените кестени са не само вкусни и ароматни, но и изключително полезни. В 100 гр се съдържат само 2 г мазнини, калий, желязо, цинк, мед, фосфор, магнезий, витамините С и В12 и никакъв глутен. Това ги прави предпочитана храна както за хора на диета, така и за алергични към глутена.
Само не ги бъркайте с онези, от дърветата, които растат почти във всеки град. За разлика от конските кестени, сладките кестени са именно тези, които могат да се ядат. Плодовете на конския кестен са полезни и се използват във фармацията, но не са ядливи. Двата вида са толкова различни, че са от различни семейства.
Печени кестени може да си приготвите и вкъщи – на фурна и директно в накладен огън. Вкуса на кестените, изпечени в открит огън, определено поставяме на първо място. Но тъй като не всеки може да си позволи „лукса” да си спретне малка клада, в другия вариант ви предлагаме да включите фурната.,,
Информация и рецепта от http://ladyzone.bg
За първи път изпекох кестени.Да си призная и за първи път ядох печени кестени. :) Цялото семейство останахме доволни от резултата.Тъй като в моя край няма сладки кестени,рядко някой ги е опитвал.За втора година ги продавам на моята сергия и много хора ме питат как да ги приготвят.За да не се червя отговаряйки,че не знам, потърсих помощ от Google (: Веднага ме грабна описанието,което прочетохте по-горе,затова го споделям с вас без преработка.Дори не си направих труда да чета втора рецепта.Да ви е вкусно! :)
*кестени (сорт европейски сладък) - 500 гр.
за сервиране:
*сол
*масло
Измийте кестените.Вземете голям остър нож и направете разрез на едната страна на кестена. Най-добре е той да е под формата на кръст, тъй като това ще направи и последващото белене на кестена по-лесно. Не пропускайте тази стъпка.При печене кестените се надуват и започват да хвърчат. Ако не искате есенните ядки да излетят и да счупят стъклото на фурната ви, задължително направете тези прорези.
Наредете кестените с нарезите нагоре в тавичка и ги сложете в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Печете около 20 минути. Когато са готови, кората на кестените започва леко да се отлепва там, където сте я срязали.
Яжте кестените, докато са още топли. Нямат нужда от допълнително подправяне, но по желание може да посолите и дори да добавите малко масълце върху горещата току-що обелена ядка.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Translate
Най-четени рецепти последните 7 дни
-
* 1/2 чаша захар * 1/2 чаша меласа или мед * 2 чаени лъжици настърган пресен джинджифил * 1 1/2 чаени лъжици канела * 1/2 чаени лъж...
-
Нужни са ви: * 1 буркан с винт или херметична капачка от 800 мл. или 1 л. *красива панделка (ако използвате буркан с херметична капачк...
-
100 г сушени чушки (около 15 бр в един пакет) 1 кг сварен боб 1 червена чушка (може и без нея) 1 морков праз лук нарязан на кръг...
-
*свинско месо от бут - 500 гр. *гъби печурки - 750 гр. *ориз - 300 гр. *червена и зелена чушка по 1 бр. *праз лук - 1 стрък *кр...
-
*олио - 400 мл. *пресни яйца средни по големина - 2 бр. *лимонов сок прясно изцеден - 1 с.л. или лимонтозу -1 к.л. *сол - 1 или 2 щ...
Няма коментари:
Публикуване на коментар