*бяла тиква,почистена - 3 кг
*шипки - 1 кг*вода - 2 л
*захар - 4 кг
*вода 3 л
за варната вода:
*гасена вар - 200 г
*вода - 4 л
Гасената вар се поставя в дълбок съд и се налива 4 л вода.Първоначално се сипва малко от водата и се бърка да стане на кашичка и след това се добавя останалата.Внимава се да не се вдиша варта,защото лесно се разнася във въздуха.Престоява 2-3 часа.Разбърква се няколко пъти и се оставя да се утаи на дъното.Внимателно се отлива варната вода,за да не се размъти и се прецежда през марля сгъната няколко пъти.
Тиквата се нарязва на малки парчета (локумчета) и се сипва във варната вода.Престоява в нея 2 часа като се разбърква от време на време.След това се премива под течаща вода няколко пъти много добре.
Към 3 л чисва вода се добавя шипковия сироп и захарта.Слага се на огъня да заври и се добавя тиквата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар