вторник, 7 ноември 2017 г.

Рачел от тиква с шипки


 *бяла тиква,почистена - 3 кг
*шипки - 1 кг
*вода - 2 л
*захар - 4 кг
*вода 3 л

за варната вода:
*гасена вар - 200 г
*вода - 4 л

Гасената вар се поставя в дълбок съд и се налива 4 л вода.Първоначално се сипва малко от водата и се бърка да стане на кашичка и след това се добавя останалата.Внимава се да не се вдиша варта,защото лесно се разнася във въздуха.Престоява 2-3 часа.Разбърква се няколко пъти и се оставя да се утаи на дъното.Внимателно се отлива варната вода,за да не се размъти и се прецежда през марля сгъната няколко пъти.
Тиквата се нарязва на малки парчета (локумчета) и се сипва във варната вода.Престоява в нея 2 часа като се разбърква от време на време.След това се премива под течаща вода няколко пъти много добре.

През това време шипките се варят до пълното им омекване в 2 л вода.Прецеждат се и се запазва сиропа.
Към 3 л чисва вода се добавя шипковия сироп и захарта.Слага се на огъня да заври и се добавя тиквата.

Рачела се вари на слаб огън до сгъстяване на сиропа.Може да проверите това като сипете малко от него върху чиния и минете с пръст през него.Ако пътеката не се затваря,това озтанача,че той е достатъчно гъст,за да отстраните рачела.Жълтата пяна отгоре също е показател за готовност.

Сипва се още горещ в сухи буркани от конфитюр.Затварят се добре с капачките и се обръщат върху тях.За по голяма сигурност може да се стерилизират за 5 мин.


По рецепта на баба ми Аглика

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни