*див заек,цял (готов за готвене) - 3 кг
*картофи,мити - 2 кг
*моркови - 0.500 кг
*сланина - 0.200 кг
*вино розе - 100 мл
*чесън,цели скилидки - 7-8 бр.
*пресен магданоз - 1/2 вр.
*олио - 3 с.л.
*дафинов лист - 5-6 бр.
*черен Пипер Меланж KOTANYI на вкус
*подправка Чесън и билки KOTANYI на вкус
*подправка Морска сол с джинджифил и лимон KOTANYI на вкус
за плънката:
*ориз - 0.150 кг
*зелен лук - 2 вр.
*пресен чесън - 1/2 вр.
*гъби печурки - 0.300 кг
*пресен копър -1/2 вр.
*вино розе - 100 мл
*гореща вода - 300 мл
*олио - 2 с.л.
*черен Пипер Меланж KOTANYI на вкус
*сол на вкус
Пригответе плънката като нарежете първо зеления лук и пресния чесън на кръгчета.Почистете гъбите и ги нарежете на малки парчета.Загрейте олиото в дълбок тиган и ги задушете до омекване.
Налейте виното и оставете да покъкри,доакто се изпари алкохола.Прибавете ориза,разбъркайте и добавете половината гореща вода.Щом ориза я поеме,налейде и останалата.Подправете на вкус със сол и подправките.Гответе докатато ориза е почти сварен.Отстранете от котлона и добавете наситнения пресен копър.
Шпиковайте заека с половината скилидки чесън и половината сланина.Налълнете го с плънката и го зашийте добре с мокър кухненски конец.Намажете го с малко олио и го подправете със сухите подправки на вкус.
В много голяма дълбока тава нарежете картофите и морковите на дебели филийки.Добавете олиото,виното и подправки на вкус.Разбъркайте ги добре като в едната половина оставите по-малка част от зеленчуците.Върху тях сложете заека.Добавете тук там из тавата останалите цели скулидки чесън и листа дафинов лист.Разпределете и останалата сланина,която сте нарязали предварително на тънки парчета.
Завийте тавата добре с фолио и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 2 часа.Увеличете градусите на 220 и гответе за още 30 минути.
Отстранете фолиото и запечете за 15 минути.
Преди консумация отстранете кухненския конец и поръсете с пресния магданоз.Насладете се на ястието с хубаво вино и весела компания.
*Ако вашият заек е по-малък,намалете всички продукти за приготвянето му на половина!По желание може да замените сланината с краве масло.
Този път блога е отличен в категория "Жител на света".Щастлива съм от този факт,защото се стремя да показвам именно рецепти от различни страни,за които не е необходимо да пътувате до там,за да им се насладите.
Гласувайте за мен като влезете на линка по-долу.Необходима е регистрация в портала на Блоговодител,тя отнема броени секунди,ако нямате такава.Дайте своя вот за "Манджичките на Jolie"!
Номинация в категория "Жител на света" -
https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/
Не само рецептата, а появата ти тук очаквам, Ири! Прегръдки, с пожелания за вълшебен месец март!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за вниманието,Кате! Честно да ти кажа и аз си лиспвам на себе си,но така се стекоха обстоятелствата,че не съм активна в блога доста време.Имам няколко нови рецепти и само да имам свободна минутка ще ги добавя :) И аз те прегръщам силно!
Изтриване