*грозде без семки,почистено от дръжките - 5 кг
*захар - 3 кг
*вода - 250 мл
*карамфил,млян - 1/2 ч.л.
*лимонена киселина - 2 бр.
Измивате гроздето и го слагате в голяма тенджера или караванка.Обема на гроздето трябва да заема половината от този на съда.При слагането в него взимайте с шепи и го мачкайте между пръстите си.Не е нужно да мачкате всички зърна.
Сипете захарта отгоре,налейте водата и добавете карамфила.Разбъркайте добре.Оставете така за една нощ,като от време на време отново го бъркате,за да се разтвори захарта на дъното.
Варете сладкото на средна температура.Бъркайте го през 5-10 минути.Времето за готовност е относително.Може да отнеме повече и от час.Ако приготвите по-малка воза,ще се получи сравнително по-бързо.
Ще забележите как цвета на зърната се променя.След като стане кефлибарено и сиропа се посгъсти го свалете от огъня и добавете лимонената киселина.
Предварително пригответе чисти и сухи бурканчета и ги напълнете с горещото сладко.Обърнете веднага с капачките надолу и оставете така,докато изстинат напълно.Прибетете на хладно и тъмно място.
*Сладкото от грозде е с по-рядка консистенция.Може да го използвате дори за сиропиране на сладкиши и торти.
Ири, снимките ти стават все по-красиви и по-красиви, голямо удоволствие са. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце,Катенце! :) При индексирането на тази рецепта в Блоговодител,открих,че ти също имаш рецепта за сладко от грозде,което е с малко по-различна технология.Изглежда също страхотно,а с твоя аромат на ванилия няма как да не е превъзходно!Аз миналата година направих малко количество без да добавям нищо друго и стана вкусно и така :)
ИзтриванеТочно щях да кажа, че и моето се получи редичко. Т.е. правих миналата година, и дори не сме го опитали, стои си в мазето, но е по-течно определено.
ОтговорИзтриване