четвъртък, 14 юни 2018 г.

Панакота с портокал и шафран



Брой 12 / юни 2018 на блогосписанието So into Food е вече факт! https://sointofood.com/we-love-pizza/
За пореден път прекрасните момичета от екипа вложиха сърцата и таланта си в него Изтеглете го и се насладете на всички рецепти и интересни теми на броя!
С удоволствие се включих и този път в списанието като представих две рецепти.Тази е една от тях.Благодаря за предизвикателсвото,което ме подтикна да се реша най-накрая и аз да опитам тази италианска сладост ;)


*сладкарска сметана - 400 мл
*прясно мляко - 200 мл
*стевия - 1-2 с.л.
*ванилия на прах - 1 бр.
*агар-агар - 1 ч.л.
*топла вода - 50 мл
*портокали - 3 бр.

за чая от портокал и шафран:
*вода - 500 мл
*шафран - 1 щипка
*мед - 3 с.л.
*портокал - 1 бр.
*агар-агар - 1 ч.л.
*топла вода - 50 мл.

Смесете в касерола сметаната,млякото,ванилията и стевията.Загрейте до кипване и отстранете от котлона преди да заври.Прецедете сместа.Разтворете агар-агара в топлата вода и разбъркайте добре.Варете на слаб огън около 4-5 минути ,докато се разтвори напълно.Налейте при още топлата сметана.Разбъркайте и разпределете в десертни купички или бурканчета до половината.Оставете  на хладно да се желира.

През това време пригответе чая.Измийте добре портокала и с белачка го обелете на широки ленти без бялата вътрешна част.Прибавете ги към водата (500 мл) и добавете меда и шафрана.Варете ги 5 минути,след като водата заври.Отстранете и захлупете,за да се запари добре и шафрана и портокаловата кора да пуснат ароматите си.Прецедете охладения до стайна температура чай.Разтворете агар-агара по същата процедура в 50 мл вода и го варете за 5 минути до разтваряне.Смесете го с чая и разбъркайте добре.Налейте го върху сметановия слой,като обема му трябва да е наполовина.Приберете отново на хладно.

Пригответе портокалови резени.С остър нож изрежете капачето и дъното на портокала,за да е стабилен,докато го обработвате.Започнете да режете кората му,като правите овални движения около облата част на плода.Вземете го в шепа и отделете филетата на на плода като следвате естествените му отделения.Сложете ги в чиния и изстискайте върху тях сока от останалата част.така процедирайте и с останалите портокали.

Разпределете портокаловите резени най-отгоре на десерта и охладете отново преди поднасяне.

Декорирайте с ленти портокалова кора и пресни листенца мента по желание.











5 коментара:

  1. Видях я в юнския брой на So into Food и много ми хареса. И като съставки и като изпълнение, и като снимки. Прекрасна панакота! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ви! :) Рецептата направих именно за броя на списанието и се радвам,че много се харесва :) Чая сам по себе си е страхотен и ви го препоръчвам,ако не сте опитвали.Хубав е и топъл и студен и както сами виждате и като съставна на десерт :)

    ОтговорИзтриване
  3. Красиви, красиви, красиви, слънчеви снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Весела! :) Много ме радва факта,че старанието ми да правя по-добри фотографии се забелязва и те се харесват от читателите ми :) Хубаво лято! :)

      Изтриване

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни