вторник, 15 декември 2020 г.

Баклава с орехи



*кори за баница - 1 пакет 
*краве масло - 250 г
*орехови ядки - 300 г

за сиропа:
*захар - 400 г
*вода - 1 ч.ч.
*сока на половин лимон 


Изрежете корите във формата на тавата, която ще използвате. Разтопете маслото и начукайте на ситно ореховите ядки. 

Намажете дъното на тавата с масло. Започнете да редите корите като след всяка мажете отгоре хубаво с маслото с помощта на четка. Наредете 1/3 от тях по този начин и сложете отгоре равномерно половината от ореховите ядки. 

Продължете с половината от останалите кори, отново добавете и другите орехи.Завършете с последните кори и най-отгоре също намажете с масло. 

Нарежете баклавата по ваш избор на малки парчета. Печете до тъмен златист загар в загрята фурна на 180 градуса. 

През това време пригответе сиропа. Си чете захарта и водата в кадерола.Сложете да се вари до стапяне на захарта и след зсвиране да покъкри 5 минути. Добавете лимоновия сок и отсранете от огъня. 

Залейте леко охладената балкава с горещия сироп и оставете да изстине. Приберете в хладилник за поне 6 часа преди консумация. 

Весели празници! 







Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни