*кори за баница - 1 пакет
*краве масло - 250 г
*орехови ядки - 300 г
за сиропа:
*захар - 400 г
*вода - 1 ч.ч.
*сока на половин лимон
Изрежете корите във формата на тавата, която ще използвате. Разтопете маслото и начукайте на ситно ореховите ядки.
Намажете дъното на тавата с масло. Започнете да редите корите като след всяка мажете отгоре хубаво с маслото с помощта на четка. Наредете 1/3 от тях по този начин и сложете отгоре равномерно половината от ореховите ядки.
Продължете с половината от останалите кори, отново добавете и другите орехи.Завършете с последните кори и най-отгоре също намажете с масло.
Нарежете баклавата по ваш избор на малки парчета. Печете до тъмен златист загар в загрята фурна на 180 градуса.
През това време пригответе сиропа. Си чете захарта и водата в кадерола.Сложете да се вари до стапяне на захарта и след зсвиране да покъкри 5 минути. Добавете лимоновия сок и отсранете от огъня.
Залейте леко охладената балкава с горещия сироп и оставете да изстине. Приберете в хладилник за поне 6 часа преди консумация.
Весели празници!
Няма коментари:
Публикуване на коментар