четвъртък, 28 декември 2017 г.

Френски макарони с какаов крем


 *белени сурови бадеми - 125 г
*пудра захар - 125 г
*белтъци - 90 г (3 бр.)
*125 г кристална захар
*какао

за какаовия крем:
*меко масло - 90 г
*пудра захар - 2 с.л.
*яйца - 2 бр.
*кристална захар - 4 с.л.
*какао - 2 с.л.

Измерете добре всички продукти. Белтъците отделете от жълтиците поне 3 дни преди приготвянето на макароните и оставете в хладилник в кутийка. Извадете поне час преди да започнете работа с тях.

Смелете фино бадемите и пудрата захар в кухненски робот.Ако желаете макароните ви да се получат много гладки( не е задължително),то е необходимо да пресеете сместа няколко пъти.При това положение ще е необходимо да завишите грамажа на продуктите с поне 20 г,за да може след пресяването те да останат точно 250 г .

В чиста и суха купа(най-добре метална), разбийте белтъците на пяна на средни обороти на миксера. Увеличете оборотите и постепенно, без да спирате, добавете малко по малко кристалната захар.

Разбийте, докато получите лъскави белтъци с не много твърди върхове.Не прекалявайте, защото иначе макароните ще станат сухи и чупливи. Към разбитите белтъци започнете да добавяте на три пъти бадемите с пудрата захар, като бъркате със силиконова лопатка.
Бъркането става по метода наречен макаронаж или фолдинг. Загребвате смес и минавате с лопатката по стената на купата, завъртате и притискате сместа в средата към дъното и изтегляте към вас. Повторете няколко пъти, докато поемете всичко и сместа стане гладка. Трябва да се стича по бъркалката, но да е гъста. Не прекалявайте с бъркането.

Напълнете сместа в пош с кръгъл широк накрайник. Шприцовайте кръгчета с големина около 3 см диаметър върху застлани с хартия за печене две големи плитки тави или специални силиконови килимчета. Оставете да починат поне за час, докато хванат коричка отгоре и не лепнат при допир. Времето зависи от влажността на помещението.

Поръсете по малко какао на половината кръгчета.Печете макароните в загрята фурна по средата или отдолу за 15 минути на 150 градуса.Тук пак е от значение самата фурна.Не затваряйте плътно вратичката, за да излиза влагата. Готовите макарони трябва да образуват поличка след печене или крачета, които не бива да са с диаметър по-голям от самата основа. Оставете да се охладят напълно и отлепете внимателно от хартията.

Пригответе крема като разбиете хубаво маслото с пудрата захар.В отделна метална купичка разбийте яйцата със захарта и ги сложете на вода баня,докато се сгъстят.Бъркайте непрекъснато.След като станат кремообразни добавете какаото и свалете от котлона.Смесете ги със сладкото масло като разбивате постоянно и крема стане гладък.Оставете да се стегне леко.

Изсипете каковия крем в пош с кръгъл накрайник.Щпицовайте от него в средата на черупките без какао и слепете с останалите.

Оставете в хладилник за 24 часа.Извадете макароните на стайна температура поне 30 минути преди да им се насладите.











Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни