четвъртък, 7 декември 2017 г.

Панфорте с шоколад

Панфорте е традиционен италиански десерт-гордост на Тоскана.Рецептата е много древна и датира от около 13 в.Италианците го приготвят през цялата година,но най-много се консумира в дните по Коледа.Лесна рецепта за изпълнение и неповторимо богатство на вкусове и аромати.Много интересно е присъствието на черен или бял пипер,които не се усеща силно,а подчертава аромата на сладкиша.
Панфорте позволява да се импровизира спрямо сушени плодове,ядки и комбинацията от подправки.Може да добавите вашите любими или вместо шоколад да добавите само какао.

 *микс от ядки(бадеми,лешници,индийско кашу) - 200 г
*микс от супени плодове(смокини,,червени боровинки,сливи без костилка,манго,папая,помело) - 300 г
*брашно - 100 г
*черен шоколад - 90 г
*мед или златен сироп - 120 г
*кафява захар - 3 с.л.
*пудра захар - 1/2 ч.ч.
*настъргана кора на един лимон
*настъргана кора на един портокал
*смлян джинджифил - 1/3 ч.л.
*кардамон - 2-3 шушулки
*смлян карамфил - 1/3 ч.л.
*канела - 1 ч.л.
*бял пипер - 1/4 ч.л.
*ванилия - 1 бр.

Сипете микса от в тавичка и ги запечете за 5 мин. в гореща фурна на 160 г.Оставете да се охладят.Нарежете супените плодове на малки парченца и ги сипете в купа.Добавете към тях изстиналите ядки,подправките и цитрусовите корички.Разбъркайте ги добре и добавете брашното.Разбъркайте отново като гледате да се покрият изцяло плодовете и ядките с брашно.

Пригответе си намазана с масло и покрита с хартия за печене тавичка с диаметър 20 см.
Загрейте в касерола меда,захарта и начупения на парчета шоколад.Щом се стопят и сместа стане хомогенна я сипете бързо в купата при останалите продукти.Объркайте ги много бързо,защото сместа стяга веднага и с всяка секунда става по-трудно.Сипете я в тавичката и заравнете.Ако прекалено много ви лепне и е трудно може да си помогнете с леко намокрена лъжица.

Печете десерта в загрята фурна на 180 градуса за 15-20 мин.След готовност оставете леко да се охади и поръсете обилно с пудра захар.

Препоръчително е да се консумира след 24 часа.Нарязва се на парчета,които може да опаковате в целофан и панделка за вкусен подарък.Може да се съхранява в добре затворена кутия повече от седмица.







Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни