неделя, 1 юли 2018 г.

Галет с нектарини и боровинки


 за масленото тесто:
*брашно - 250 г
*студено краве масло - 125 г
*захар - 2 с.л.
*яйце - 1 бр.
*студена вода - 1 с.л.
*ванилия - 1 бр.

за плънката:
*нектарини - 3 бр.
*боровинки - 1/2 ч.ч.
*царевично нишесте - 1 с.л.
*захар - 3 с.л.


Нарежете маслото на кубчета и го смесете с брашното в купа.Стрийте с пръсти до получаване на маслени трохи.Сипете захарта и ванилията,разбъркайте.Прибавете яйцето и водата.Омесете бързо тестото на топка.Ръцете ви трябва да бъдат студени,докато работите.Завийте го в домакинско фолио и оставете в хладилник да почине за 30 минути.

Извадете охладеното тесто.

Почистете нектарините от костилката и нарежете на по 8 полумесеца всяка.Сложете ги в купа и поръсете с 2 с.л. захар и нишестето.Разбъркайте.

Разточете масленото тесто на кора с дебелина 3 мм върху хартия за печене.Не е задължително да е в идеален кръг.Преместете внимателно в тава.Разпределете нектарините отгоре като оставите по края 3 см непокрити.Поръсете боровинките.Навийте краищата на основата,така че да покрият част от плънката.Поръсете целия галет с останалата лъжица захар.

Печете в загрята фурна на 190 градуса за 30-40 минути.

Сервирайте топъл с ванилов сладолед или заквасена сметана.











2 коментара:

  1. Много обичам галет...а този е неустоим!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Веси! :) Наистина е много вкусен и да си призная си го хапнах почти целия сама,парче след парче ... :)

      Изтриване

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни