неделя, 4 юни 2017 г.

Салата с киноа и аспержи


Благодаря от сърце за отправеното предизвикателство и лична покана от редакторите на първото българско електронно блогосписание "So into FOOD".Включих се в брой 9 /май 2017г.Тази рецепта е една от трите,които представих там.Всички са специално приготвени за изданието. :) 


 *киноа - 200 г
*аспержи - 200 г
*рукола - 2 шепи
*зехтин - 2 с.л.
*лимонов сок - 1 с.л.
*настъргана лимонова кора - 1/2 ч.л.
*копър,ситно нарязан - 1 ч.л.
*сол на вкус
*люлякови цветове

Измийте добре киноата.Най-лесно става с помощта на сито.Ако не се измие предварително,може да се усеща горчив вкус.

Сложете да заври вода на котлона.Съотношението за варене на киноа е 1:3 чаши вода.Времето за варене е около 20 мин или когато тя придобие по-светъл цвят и се отделят пръстенчетата.
Нарежете аспержите на парчета по 3 см. и ги сварете в гореща подсолена вода за 3 до 5 мин.Трябва леко да омекнат,но да запазват своята структура.След готовност ги отцедете.
Измийте под течаща вода клонка с люлякови цветове.Изтръскайте излишната вода и отделете много внимателно цветчетата с леко подръпване.Тичинките трябва да се отделят и да останат на клончето,те не са ядливи.

В купа смесете киноата с аспержите.Овкусете ги със зехтина,лимоновия сок,копъра,сол и лимоновата кора.Разбъркайте добре.

Преди сервиране объркайте салатата с руколата и поръсете с люляковите цветове.






Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни