*пресни листа босилек - 3 шепи
*пресни листа мента - 1 шепа
*зехтин - 100 мл
*настърган пармезан - 30 г
*белени бадеми - 20 г
*лимонова кора - 1 ч.л.
*чесън - 2 скилидки
*черен пипер - 1 щипка
*сол на вкус
Измийте листата на билките и ги подсушете.Накълцайте ги на ситно и ги сипете в тясна купичка или в кухненски робот.Ако предпочитате робота,не е задължително да ги режете предварително.Добавете всички останали съставки и половината зехтин.Пасирайте до желаната консистенция.
Преценете дали да долеете още зехтин,ако предпочитате пестото да е по рядко.Опитвайте и добавете подправки според вкуса си.Сипете го в бурканче и налейте тънък слой зехтин и заторете плътно с капачка.Съхранявайте в хладилник.
Най-доброто песто се получава приготвено в хаванче.За традиционалистите и любителите на истинските вкусове този метод е за предпочитане.Отмена повече време,но определено си заслужава усилията.При стриване,подправките най-добре освобождават ароматите си.
Използвайте вашето песто като добавка на различни видове паста,салати или просто намажете върху брускета.
Няма коментари:
Публикуване на коментар