Още една мечта е реалност,още една цел е покорена,имам още един повод да се гордея!
Днес 08.03.2018 г. гостувам на любимото кулинарно списание "Рецепти за здраве" по покана на страхотната Мила Иванова 




Въпросите от интервюто бяха повече от интересни и с радост споделих с читателите вълненията си в кухнята.
ИРИНА ОТ МАНДЖИЧКИТЕ НА JOLIE:СЛАДОЛЕДЪТ ОТ СЛАДКИ КАРТОФИ СЕ ОКАЗА СТРАХОТЕН
Тя е поредния кулинарен блогър,които ни гостува и от когото можем да почерпим чудни идеи за нашата трапеза.Само дето у Ирина има нещо повече от кулинарна страст и умения.У нея има великанска любов към храната и живота,които дори през призмата на дигиналното общуване могат да стигнат до всекиго и да бъдат заразно вдъхновяващи.Ирина е само на 29 и живее в малко китно градче.Когато надникнете обаче в блога й ще ви се стори,че това момиче обикаля света - събрала е рецепти от близо и далеч и с такъв заряд надгражда себе си,сякаш е на път наистина да покори неподозирани върхове.Тя е от онези младъ българи,които в своя устрем и красива амбиция нямат време за мрънкане.Ще ви приласкаят с ароматна копривена каша,ще ви очудят със сладолед от сладки картофи и ще зарадват окото ви с елегантни фотографии.Няма нужда да ходите до Тетевен,за да ви се случи всичко това.Може просто да погостувате на блога й.
-Живота ми извън кухнята е свързан също с храна.Завърших кулинарна паралелка,но не съм практикувала професионално.От 12 години съм продавач-консултант в семейната фирма за търговия с пресни плодове и зеленчуци.През целия ден съм заета и буквално само вечер съм вкъщи.Работата не е никак лека и съчетава голямо познание за съхранение на продуктите,много хамалски труд и железни нерви за работа с хора.Хобито ми дава възможност да избягам от рутината на ежедневието в малкия град.Обичам да си бъда вкъщи и да гледам романтични филми :) Фотографията ме влече,предимно на храна.
2. Ти си много млад човек, кога се запали да готвиш и как се случи това? Може ли да си спомниш първите си опити около печката?
-Готвя откакто се помня.Заради заетостта на родителите ни,на мен и сестра ми ни се налагаше от много малки да си готвим,когато нямаше нещо готово за ядене.Често ние приготвяхме вечерята.От дете си имам голям апетит и не си падах по намазани филии,а обичах готвено.Първото нещо,което се научих и правех най-често беше картофена манджа на фурна.Семпло,но много вкусно.Месех и содени питки.На 16 години загубих майка си и се наложи да стана домакиня още тийнейджърка.Никога обаче готвенето не ми е тежало.Единствено съжалявам,че нямам мамина тетрадка и не мога да възпроизведа вкуса на нейните ястия,които вече едва помня.Не съм живяла и с баби,за да се уча от тях.
3. Как се разви блогът ти от първия момент до днес? Как се развиха твоите способности и променят ли се вкусовете и интересите ти в кулинарията?
-Създадох Манджичките на Joliе като фейсбук страница преди 6 години.Малко след това направих и блога,но не пишех там.Преди година реших да го превърна в местенцето,което винаги съм искала да имам и събрах всичките си налични рецепти.Започнах да обръщам повече внимание на това да представям по-интересни ястия с качествени снимки.Ако преди щраквах набързо всичко,което ям,то сега приготвям рецептите си специално за блога.Наред с това и навиците ми към по-здравословно хранене се промениха.Все повече се интересувам от непознати за мен продукти и вкусове.Искам да опитам повече подправки,които да се науча да прилагам в собствени рецепти.Залагам на чуждата кухня,защото ми е интересна,дава ми възможност да опозная света без да пътувам.
4. Вълнуват ли те принципите на здравословното готвене и какво знаеш за тях? Например за мазнината, в която се готви, за съхранението на продуктите, за съчетаването им и т.н.?
-Интересувам се непрекъснато.Не е нужно да се готвят само модерни суперхрани,за да бъде ястието здравословно обаче.Готвя разнообразно и минава доста време преди да повторя дадено ястие.Рядко пържа,употребявам много зелении,ядем целогодишно пресни салати.Наскоро научих как се прави Гхи и това е много добър начин да използвам любим продукт,но преработен в домашни условия и превърнат в негова по-полезна алтернатива.Не се запасявам с много храна в хладилника,а пазарувам всеки ден.Изключение правят продуктите от сухия шкаф- ядки,семена,шоколад...Плодовете и зеленчуците са ми на разположение винаги. :)
5. Създаде ли рецепти, повлияни от общия тренд за здравословно хранене и кои от тях се оказаха най-сполучливи?
-Любопитството да хапна нещо ново е главния двигател за приготвянето на рецепти ми.Замислям се колко нездравословни са любимите десерти и търся все повече полезни заместители на сладкото.Тези с много пресни плодове са ми слабост.Харесвам таханите,ядковите пасти и масла.Лютия фъстъчен сос,който приготвям е изключително интересен и приятен.Отглеждам си подправки на балкона.Без тях няма как да пресъздам традиционния вкус на дадено ястие.Една клонка босилек или розмарин моментално те пренася в друга страна.Брашното от лимец ми става любимо.
6. Имаш ли предпочитана кухня - балканска, френска, азиатска, и кои са най-добрите ти попадения в нея?
-За мен нашата си е най-вкусна.Яхниите са ми любими,а не минава пролет без да вкусим нашата копривена каша по тетевенски с много яйца,суши чушки и сирене :) Френската кухня ме привлича с нейното богатство на десерти.Не мога да им устоя и в блога си личи тяхното предимство.Обожавам супи,кишове,галети.Италия е не по-малко любима дестинация.Всички видове паста,класическото Тирамису и онези прости,но богати на вкус и аромат ястия са причината да обичам тази кухня.Има много неща,които искам да опитам,но трудното намиране на чужди продукти в малкия град не ми дава тази възможност.Източната кухня ми е по-чужда,но съм опитвала някой неща и ми харесват.
7. Откривала ли си странно приложение на някой продукт или подправка, което би споделила с нас? (например черен пипер в сладкия пай и т.н.)
-Миналото лято приготвих сладолед от сладки картофи.Оказа се с толкова интересен вкус,че трудно някой би определил от какво е направен.Семки от пъпеш използвах за направата на млечна напитка,а канела например за подправка в лимонов сос за паста.Странни,но доста успешни попадения. :)
8. Имаш доста рецепти с френски макарони в блога. Какви са тънкостите в приготвянето на този деликатес?
-В тези сладки бижута се влюбих преди година и съм ги приготвила около 20 пъти.В тях ме привлича точно факта,че не винаги се получат.Има голяма възможност за експерименти и от към добавка в черупките и още повече разнообразието за крем.Тънкости има във всеки един момент на приготвянето им.Като се почне от качеството на продуктите,та до най-важната част печенето.Белтъчно-бадемовото тесто нито трябва да е рядко,нито гъсто.Важна е влагата в помещението,различна е температурата за печене при всеки вид фурна.Правила съм макарони по няколко различни рецепти,с различни техники и все още не съм убедена коя е най-добрата и сполучлива.Малко е на магия работата с тях :)
9. Каква е най-любимата закуска у вас?
-Филийки с масло,домашен конфитюр от ягоди и сирене.Билковия чай е задължителен.Варени макарони със захар и сирене също са сред харесваните,макар да са доста вредни заради количеството захар,което използвам. :) Сладка баница,палачинки...закуските ни са предимно сладки.Жалко,че само в неделя можем да им се насладим.
10. А постните ястия, които умееш да приготвяш най-добре и всички ги харесват?
-Богати на зеленчуци супи,огретени,лесните ястия като печени чушки с яйца или доматена манджа са тези,които най-много ни се ослаждат.Тиквички на чипс,пълнени или на мусака.Зрял боб с много девесил или яхния от зелен с прясна чубрица са манджи,които ще приготвям винаги.Открих,че комбинацията от грах и мента е много вкусна.На пюре или в паста са страхотни.
11. Шеф Манчев и шеф Шишков бяха на гости при теб миналата година. Какво им приготви и какви бяха техните реакции?
-Исках да се представя възможно най-добре и това бяха най-напрегнатите ми две седмици.Постарах се да приготвя всичко,което имах като идея,за да представя продуктите си и извън бурканите.Имах само един час на разположение преди да дойдат и затова се наложи предната вечер да готвя 6 часа след работа.Реакцията още при вида на масата беше ,,Уауу,, от всички.Получих одобрение и след дегустацията.Приготвих свински ребра на фурна с конфитюр от люти чушки,бобена салата също с него и домашно сирене в неговата компания.За конфитюра от чесън избрах глазирани чеснови пилешки бутчета,задушени пресни картофи с конфитюра и мариновани печени чушки също с него.Без питка на българска трапеза не може и един сладкиш с рачел от тиква за десерт към третия продукт.
12. Кое е последното интересно нещо, което научи в кухнята?
-За съществуването на кайсиево брашно :) Купих си два пакета и нямам търпение да го вложа в нещо интересно и много вкусно.Очаквайте го :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар