петък, 14 декември 2018 г.

Коледно свинско руло с гъби и праз лук


  • свинско контра филе - 1.500 кг.
  • култивирани печурки - 250 гр.
  • праз лук - 3 големи стръка
  • моркови - 3 бр.
  • картофи - 1 кг.
  • воден лилав лук - 1 глава
  • копър - 1/2 връзка
  • масло - 150 гр.
  • червен пипер
  • черен пипер
  • сол


Нарязвате месото с остър нож за филетиране или друг с дълго острие така, че да получите еднакво по дебелина голямо парче. Натърквате го и от двете страни със сол и черен пипер. Поставяте го върху алуминиево фолио, което трябва да е по голямо от площта на месото. 

Приготвяте плънката като нарязвате половината от праза на тънки кръгчета, а гъбите на филийки. Запържвате ги в маслото, докато се зачервят. Подправяте на вкус и тях със сол и черен пипер. Разстелете върху месото и навийте внимателно на руло. Завържете здраво с дебел мокър конец и завийте във фолиото. Поставете в тавичка и печете около един час и половина в гореща фурна.

През това време нарежете зеленчуците - обелените картофи на гредички, морковите на кръгчета, праза също на кръгчета, но по дебели и без да разделяте отделните пръстенчета едно от друго, а водния лук на полумесеци. Смесете ги в средно голяма тава, овкусете ги със сол, черен и червен пипер. Налейте малко вода и нарежете отгоре останалото масло. Запечете и тях.

 Преди да станат напълно готови сложете в средата свинското руло и допечете до неговото зачервяване. След като го извадите от фурната поръсете с накъсан копър.

Преди сервиране отстранете конеца, нарежете на филийки и поднесете с част от зеленчуците.




2 коментара:

  1. Звучи добре, не съм опитвала с такава плънка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да опиташ,Веселина.Това е класическа комбинация от вкусове.
      ,която много харесвам.

      Изтриване

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни