неделя, 28 май 2017 г.

Пълнозърнест кекс "Севи" с какао и фъстъци


Тази рецепта е много специална!Създадена и приготвена с много обич за най-доверения и скъп човек за мен - моята най-добра приятелка Севинч.Не познавам друг,който толкова много обича да си хапва кекс. :) Именно за това,реших да приготвя един по-различен,специално посветен на нея.Той е пълен с аромат и вкус,с мека вътрешна текстура и хрупкави фъстъци.Глазурата прави всяка хапка още по-блажена.
-Миличка,пожелавам си един ден да пием заедно чай с парче от този кекс.Обичам те,Севи!


*пълнозърнесто пшенично брашно - 2 ч.ч.
*яйца - 4 бр.
*кафява тръстикова захар Dark Demerara - 1 и 1/2 ч.ч.
*фъстъчено олио - 100 мл
*кисело мляко - 1 ч.ч.
*какао - 4 с.л.
*бакпулвер - 10 г
*сурови фъстъци,натрошени на едро - 100 г

за глазурата:
*фъстъчен крем - 200 г
*фъстъчено олио - 2 с.л.

Загрейте фурната на 180 градуса.Разбийте яйцата със захарта и добавете фъстъченото олио.Смесете млякото с бакпулвера и ги сипете в сместа.Разбъркайте добре.Пресейте брашното с какаото и ги добавете на два пъти към мокрите съставки.Разбъркайте до гладка кексова смес с лопатка.Прибавете фъстъците и отново разбъркайте.

Намаслете и набрашнете кексова форма.Излейте сместа и заравнете.Печете за 40 минути или до готовност,в зависимост от силата на фурната.Направете проверка с дървено шишче.

Готовият кекс оставете да се охлади във формата.През това време затоплете на водна баня фъстъчения крем и добавете към него малко олио.Разбъркайте добре и полейте повърхността на кекса.















Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни