вторник, 2 януари 2018 г.
Новогодишна погача
*бяло брашно -1.600 кг
*суха мая - 14 г (2 опаковки)
*прясно мляко,топло - 0.240 л
*вода,топла - 0.240 л
*олио - 0.240 л
*захар - 2 с.л.
*сол - 1 и 1/2 с.л.
*сусам - 2 с.л.
*жълтък - 2 бр.
В голяма купа пресейте брашното със солта.В две малки купички измерете олиото и топлото мляко.Водата измерете в средна купа и добавете маята и захарта,разбъркайте.Не е нужно да чакате да шупне,но ако работите със жива мая,то тогава тази стъпка е задължителна.
Изсипете олиото и млякото към маяната вода и разбъркайте добре.Добавете 3 с.л. от брашното и отново разбъркайте,за да се получи кашичка.
Прибавете я към останалото брашно в купата и разбъркайте с голяма лъжица.След това омесете с ръце тестото на топка и оставете в купата да втаса на топло,докато удвои обема си.
Ако нямате достатъчно топло помещение загрейте фурната на 60 градуса и оставете в метална тавичка тестото на средно ниво.
След като вече е втасало тестото го разделете на две по-големи топки и една малка.Разточете по отделно големите топки на кръг с дебелина 5 мм и нарежете на 12 триъгълника всяка.Навийте на кифлички ги подредете в кръгла тава с диаметър 30 см.Аз винаги я покривам с хартия за печене,но може да в намажете с малко олио и да потърсите с брашно Не забравяйте в една от куфличките да скриете свита в алуминиево фолио монета. :)
Оставете отново да втаса така оформеното тесто и след това намажете погачата с разбитите жълтъци като оставите малко.Поръсете със сусам половината от кифличките.Печете в загрята на 200 градуса фурна до златисто.Проверете готовността с дървено шишчета,ако излезе сухо,значи е готова.
От останалото ви тесто(малката топка) оформете цифрите на годината.Намажете и тях с жълтък и поръсете със сусам.Изпечете и тях до златисто.След като се поохладят забийте на дълга клечка за шишчета по отделно всяка цифра и ги забодете отгоре на погачата.
Честита Нова 2018 Година!!! :)
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Translate
Най-четени рецепти последните 7 дни
-
*белени сурови бадеми - 125 г *пудра захар - 125 г *белтъци - 90 г (3 бр.) *125 г кристална захар *лилава сладкарска боя на прах...
-
*задушени или варени картофи *обезсолено сирене *жълтък *галета В купа намачкайте с вилица картофите и сиренето.Добавете жълтък според ...
-
*свинско месо от бут - 500 гр. *гъби печурки - 750 гр. *ориз - 300 гр. *червена и зелена чушка по 1 бр. *праз лук - 1 стрък *кр...
-
*олио - 400 мл. *пресни яйца средни по големина - 2 бр. *лимонов сок прясно изцеден - 1 с.л. или лимонтозу -1 к.л. *сол - 1 или 2 щ...
-
*червено цвекло - 2 кг. *сол - 1 с.л. на всеки буркан Обелвате цвеклото и го режете на парчета или филийки.Подреждате ги буркани...
Няма коментари:
Публикуване на коментар