вторник, 2 януари 2018 г.

Новогодишна погача


*бяло брашно -1.600 кг
*суха мая - 14 г (2 опаковки)
*прясно мляко,топло - 0.240 л
*вода,топла - 0.240 л
*олио - 0.240 л
*захар - 2 с.л.
*сол - 1 и 1/2 с.л.
*сусам - 2 с.л.
*жълтък - 2 бр.

В голяма купа пресейте брашното със солта.В две малки купички измерете олиото и топлото мляко.Водата измерете в средна купа и добавете маята и захарта,разбъркайте.Не е нужно да чакате да шупне,но ако работите със жива мая,то тогава тази стъпка е задължителна.

Изсипете олиото и млякото към маяната вода и разбъркайте добре.Добавете 3 с.л. от брашното и отново разбъркайте,за да се получи кашичка.

Прибавете я към останалото брашно в купата и разбъркайте с голяма лъжица.След това омесете с ръце тестото на топка и оставете в купата да втаса на топло,докато удвои обема си.
Ако нямате достатъчно топло помещение загрейте фурната на 60 градуса и оставете в метална тавичка тестото на средно ниво.

След като вече е втасало тестото го разделете на две по-големи топки и една малка.Разточете по отделно големите топки на кръг с дебелина 5 мм и нарежете на 12 триъгълника всяка.Навийте на кифлички ги подредете в кръгла тава с диаметър 30 см.Аз винаги я покривам с хартия за печене,но може да в намажете с малко олио и да потърсите с брашно Не забравяйте в една от куфличките да скриете свита в алуминиево фолио монета. :)

Оставете отново да втаса така оформеното тесто и след това намажете погачата с разбитите жълтъци като оставите малко.Поръсете със сусам половината от кифличките.Печете в загрята на 200 градуса фурна до златисто.Проверете готовността с дървено шишчета,ако излезе сухо,значи е готова.

От останалото ви тесто(малката топка) оформете цифрите на годината.Намажете и тях с жълтък и поръсете със сусам.Изпечете и тях до златисто.След като се поохладят забийте на дълга клечка за шишчета по отделно всяка цифра и ги забодете отгоре на погачата.

Честита Нова 2018 Година!!! :)







Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни