сряда, 17 януари 2018 г.

Френски макарони с шамфъстък и бял шоколад


*белени сурови бадеми - 125 г
*пудра захар - 125 г
*белтъци - 90 г (3 бр.)
*125 г кристална захар
*лилава сладкарска боя на прах

за крема:
*крем от шамфъстък -150 г
*сладкарска сметана - 100 мл
*бял шоколад,начупен на парченца - 100 г.

Измерете добре всички продукти. Белтъците отделете от жълтиците поне 3 дни преди приготвянето на макароните и оставете в хладилник в кутийка. Извадете поне час преди да започнете работа с тях.

Смелете фино бадемите и пудрата захар в кухненски робот.Ако желаете макароните ви да се получат много гладки( не е задължително),то е необходимо да пресеете сместа няколко пъти.При това положение ще е необходимо да завишите грамажа на продуктите с поне 20 г,за да може след пресяването те да останат точно 250 г .

В чиста и суха купа(най-добре метална), разбийте белтъците на пяна на средни обороти на миксера. Увеличете оборотите и постепенно, без да спирате, добавете малко по малко кристалната захар.Добавете малко боя.

Разбийте, докато получите лъскави белтъци с не много твърди върхове.Не прекалявайте, защото иначе макароните ще станат сухи и чупливи. Към разбитите белтъци започнете да добавяте на три пъти бадемите с пудрата захар, като бъркате със силиконова лопатка.

Бъркането става по метода наречен макаронаж или фолдинг. Загребвате смес и минавате с лопатката по стената на купата, завъртате и притискате сместа в средата към дъното и изтегляте към вас. Повторете няколко пъти, докато поемете всичко и сместа стане гладка. Трябва да се стича по бъркалката, но да е гъста. Не прекалявайте с бъркането.

Напълнете сместа в пош с кръгъл широк накрайник. Шприцовайте кръгчета с големина около 3 см диаметър върху застлани с хартия за печене две големи плитки тави или специални силиконови килимчета. Оставете да починат поне за час, докато хванат коричка отгоре и не лепнат при допир. Времето зависи от влажността на помещението.

Печете макароните в загрята фурна по средата или отдолу за 15 минути на 150 градуса.Тук пак е от значение самата фурна.Не затваряйте плътно вратичката, за да излиза влагата. Готовите макарони трябва да образуват поличка след печене или крачета, които не бива да са с диаметър по-голям от самата основа. Оставете да се охладят напълно и отлепете внимателно от хартията.

Пригответе крема като разтопите заедно сметаната и белия шоколад на водна баня.Добавете на части крема от шамфъстък,докато се смесят напълно и се получи гладъка у еднородна консистенция.Изсипете крема в пош с кръгъл накрайник.Щпицовайте от него в средата на половината черупки и слепете с останалите.

Оставете в хладилник за 24 часа.Извадете макароните на стайна температура поне 30 минути преди да им се насладите.









Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни