*круша,голяма - 1 бр.
*бадемова паста - 3 с.л.*филирани бадеми - 2 с.л.
*бадемова пралина - 2 с.л.
*пудра захар - 1 с.л.
за масленото тесто:
*брашно от лимец - 200 г
*бадемово брашно - 50 г
*студено масло на кубчета - 125 г
*пудра захар - 2 с.л.
*яйце - 1 бр.
*студена вода - 1 с.л.
*ванилия - 1 бр.
за франджипана:
*краве масло,меко - 50 г
*бадемово брашно - 50 г
*пудра захар - 50 г
*яйце - 1 бр.
*бадемов ликьор ,,Амарето,, - 1 с.л.
*сол - 1 щипка
Пригответе ронливо маслено тесто като сипете в голяма купа двата вида брашно и маслото.Стрийте ги с пръсти до получаване на фини маслени трохи.Сипете захарта и разбъркайте.Добавете яйцето и водата.Омесете бързо тестото на топка.Завийте в домакинско фолио и оставете за 30 минути в хладилник.
*Бадемова пралина-Разтопете 200 г захар на средна температура в касерола с дебело дъно.Щом започне да се топи и да придобива карамелен цвят разклатете леко и изчакайте да се изгубят всички кристали.Отстранете от котлона и добавете 50 г сурови белени бадеми.Разбъркайте,за да се покрият добре с карамел и ги изсипете върху хартия за печене.Щом се охладят ги смелете фино в кухненски робот.Добавете 4-5 сладките ,,Амарети,, и смелете отново всичко заедно.
*Бадемовата паста се продава в магазините за ядки и супер храни в разфасовки от най-често от 200 г.
*Останалото маслено тесто може да замразите или го нарежете на малки парчета.Подредете ги в тавичка с хартия за печене.Поръсете с бадемова пралина и изпечете на 180 градуса.Извадете и поръсете с пудра захар.Ето,че набързо си приготвихте бадемови сладки от останалите продукти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар