неделя, 21 януари 2018 г.

Бадемови тарталети с франджипан и круши


 *круша,голяма - 1 бр.
*бадемова паста - 3 с.л.
*филирани бадеми - 2 с.л.
*бадемова пралина - 2 с.л.
*пудра захар - 1 с.л.

за масленото тесто:
*брашно от лимец - 200 г
*бадемово брашно - 50 г
*студено масло на кубчета - 125 г
*пудра захар - 2 с.л.
*яйце - 1 бр.
*студена вода - 1 с.л.
*ванилия - 1 бр.

за франджипана:
*краве масло,меко - 50 г
*бадемово брашно - 50 г
*пудра захар - 50 г
*яйце - 1 бр.
*бадемов ликьор ,,Амарето,, - 1 с.л.
*сол - 1 щипка

Пригответе ронливо маслено тесто като сипете в голяма купа двата вида брашно и маслото.Стрийте ги с пръсти до получаване на фини маслени трохи.Сипете захарта и разбъркайте.Добавете яйцето и водата.Омесете бързо тестото на топка.Завийте в домакинско фолио и оставете за 30 минути в хладилник.

Извадете тестото и го оставете да се отпусне.През това време пригответе крема франджипан.В купичка разбийте мекото масло със захарта и добавете яйцето.Отново ги разбъркайте.Може да работите с миксер,но и една вилица върши добра работа.Прибавете брашното,ликьора и солта.

Разточете тестото с дебелина 3-4 мм.Изрежете 6 кръга с големина по-голяма от диаметъра на формичките за тарталети.Покрийте ги с тестото като притискате добре към дъното и стените.Отстранете излишното.

Намажете дъното на всяка тарталета с бадемовата паста.Разпределете франджипана по равно.Той не трябва да стига до ръба на тестото,защото при печенето ще увеличи обема си и рискувате да се разтече отстрани.

Нарежете почистената круша на резени с дебелина 3 мм.Забодете леко по 3 или 4 от тях във франджипана с кората нагоре.Поръсете тарталетите с бадемова правила и филирани бадеми.

Печете ги в загрята фурна на 180 градуса до зачервяване и стягане на франджипана.Щом ги разклатите леко и не се мърда крема,значи са готови.

Извадете и оставете леко да се охладят.Отстранете ги внимателно от формичките като ги обърнете в дланта си и леко разклатите.Поръсете с пудра захар.

 *Бадемова пралина-Разтопете 200 г захар на средна температура в касерола с дебело дъно.Щом започне да се топи и да придобива карамелен цвят разклатете леко и изчакайте да се изгубят всички кристали.Отстранете от котлона и добавете 50 г сурови белени бадеми.Разбъркайте,за да се покрият добре с карамел и ги изсипете върху хартия за печене.Щом се охладят ги смелете фино в кухненски робот.Добавете 4-5 сладките ,,Амарети,, и смелете отново всичко заедно.

*Бадемовата паста се продава в магазините за ядки и супер храни в разфасовки от най-често от 200 г.

*Останалото маслено тесто може да замразите или го нарежете на малки парчета.Подредете ги в тавичка с хартия за печене.Поръсете с бадемова пралина и изпечете на 180 градуса.Извадете и поръсете с пудра захар.Ето,че набързо си приготвихте бадемови сладки от останалите продукти.












Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни