неделя, 29 април 2018 г.

Френски макарони с люляк и бял шоколад

ЧЕСТИТ ***30*** РОЖДЕН ДЕН НА МЕН!!!



 Приготвих любимия си десерт в една много свежа и пролетна вариация.Днес аз съм ЩАСТЛИВА!Постигнах и имам всичко,което е нужно да съм уверена,спокойна,успешна,обичана и винаги усмихната.Благодаря за това на любимите ми хора и всеки един докоснал се до живота ми по един или друг начин.Пожелавам си само здраве,за да продължавам да вървя смело напред. :) Черпя виртуално всички приятели,познати,читателите и последователите на блога. :) Благодаря,че ви имам!


*филирани бадеми - 110 г
*пудра захар - 200 г
*белтъци - 90 г (3 бр.)
*захар с аромат на люляк - 40 г
*лилава сладкарска боя на прах
*сушени захаросани люлякови цветчета
*глюкоза

за шоколадовия ганаш:
*бял шоколад - 150 г
*сладкарска сметана - 80 мл

Измерете добре всички продукти. Белтъците отделете от жълтиците поне 3 дни преди приготвянето на макароните и оставете в хладилник в кутийка. Извадете поне час преди да започнете работа с тях.

Смелете фино бадемите и пудрата захар в кухненски робот.Ако желаете макароните ви да се получат много гладки( не е задължително),то е необходимо да пресеете сместа няколко пъти.При това положение ще е необходимо да завишите грамажа на продуктите с поне 20 г,за да може след пресяването те да останат точното количество.

В чиста и суха купа(най-добре метална), разбийте белтъците на пяна на средни обороти на миксера. Увеличете оборотите и постепенно, без да спирате, добавете малко по малко люляковата захар.Нея може да си приготвите като смесите в бурканче захар и люлякови венчелистчета,който са напълно сухи.От време на време разклащайте буркана и оставете така за няколко дни на тъмно и сухо,докато захарта поеме лекия и фин люляков аромат.Пресейте през сито,за да отстраните цветчетата преди употреба.

Разбийте, докато получите лъскави белтъци с не много твърди върхове.Не прекалявайте, защото иначе макароните ще станат сухи и чупливи.Добавете малко боя към меренга до желаната наситеност на цвета.

Към разбитите белтъци започнете да добавяте на три пъти бадемите с пудрата захар, като бъркате със силиконова лопатка.Бъркането става по метода наречен макаронаж или фолдинг. Загребвате смес и минавате с лопатката по стената на купата, завъртате и притискате сместа в средата към дъното и изтегляте към вас. Повторете няколко пъти, докато поемете всичко и сместа стане гладка. Трябва да се стича по бъркалката, но да е гъста. Не прекалявайте с бъркането.

Напълнете сместа в поша и шприцовайте кръгчета с големина около 3 см диаметър върху застлани с хартия за печене две или три големи плитки тави (може да използвате и специални силиконови килимчета). Оставете да починат поне за час, докато хванат коричка отгоре и не лепнат при допир. Времето зависи от влажността на помещението.

Печете макароните в загрята фурна за 15 минути на 150 градуса.Тук пак е от значение самата фурна.Не затваряйте плътно вратичката, за да излиза влагата. Готовите макарони трябва да образуват поличка след печене или крачета, които не бива да са с диаметър по-голям от самата основа. Оставете да се охладят напълно и отлепете внимателно от хартията.

Пригответе ганаша като смесите начупения на дребно шоколад със сметаната.Разтопете ги на водна баня.Разбъркайте до гладък крем.Оставете да се охлади и сипете в пош с шорок накрайник.Слепете макаронените черупки две по две с ганаш.Декорирайте с цветчета люляк като ги залепите с малко глюкоза с помощта на клечка за зъби.Те се приготвят предварително като се намазват внимателно  венчелистчетата с белтък (без дръжките  и тичинките,защото те не са ядливи) и се овалят във фина кристална захар.Оставят се на хартия за печене да изсъхнат за 12 или повече часове.

Приберете готовите френски макарони в хладилник за 24 часа.Извадете на стайна температура поне 30 минути преди да им се насладите.













Остана по-малко от месец ,за да гласувате за Манджичките на Jolie в Годишни награди за кулинарни блогове за 2017 година. https://kulinarninagradi.com/ Блога ми е отличен в три категории и се надявам на вашата подкрепа във всяка една от тях.Гласувайте като влезете по отделно на линковете по долу,впишете се с вашия профил от facebook или от другите приложения и дайте вашия глас за "Манджичките на Jolie"!
Благодаря на всички,които харесват моите рецепти и вече се отзоваха! <3 :)

Номинация в категория "Гозбите на баба" https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/

Номинация в категория "Бързо и вкусно"" https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/

Номинация в категория "С аромат на ванилия" https://kulinarninagradi.com/glasuvane/s-aromat-na-vanilija/4/



2 коментара:

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни