вторник, 12 септември 2017 г.

Рататуй в бурканче

 сини патладжани средно големи - 2 бр.
бели патладжани - 2 бр.
тиквички - 3 бр.
червени чушки - 3 бр.
зелени чушки - 2 бр.
зрели домати - 5 бр. (около килограм)
кромид лук - 1 глава
чесън - 3 скилидки
пресни подправки - магданоз,копър,босилек,риган и мащерка -
зехтин - 3 с.л.
червен пипер
черен пипер
захар - 1 ч.л.
сол

Нарежете лука и чесъна на ситно и ги запържете в дълбок тиган до златисто. Настържете доматите на ренде без ципата и ги добавете в тигана. Оставете соса да къкри,докато се изпари водата. Подправете със сол,захар,черен и червен пипер на вкус. Малко преди да отстраните от огъня добавете нарязаните на ситно зелени подправки. Количеството им е по вкус.

Сложете чушките да се изпекат от всички страни. Обелете ги и ги нарежете на ленти. През това време нарежете тиквичките и патладжаните на тънки кръгчета. Овкусете ги със сол.
Вземете средно голяма кръгла тава и наредете зеленчуците в два кръга като редувате парчетата-син патладжан,тиквичка,бял патладжан,чушка и т.н...Може да ги редите със застъпване леко полегнали или просто едно до друго.

Полейте с доматения сос и го разпределете равномерно като гледате да влезе максимално между кръгчетата зеленчуци. Завийте тавата с фолио и печете около 1 час и 30 мин. на 200 градуса.

Махнете фолиото и допечете още 15 минути.

Пасирайте и сипете в малки бурканчета.Стерилизирайте за 10 минути след завиране на водата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни