неделя, 17 септември 2017 г.

Милфьой с Амарети крем и бадемова пралина


за бутер платките:
*размразено бутер тесто - 400 гр.
*пудра захар - 30 гр.
*филирани бадеми - 20 гр.

за Амарети крем:
*прясно мляко - 280 мл
*жълтъци - 3 бр.
*ликьор Амарето - 2 с.л.
*пудра захар - 50 г
*царевично нишесте - 2 с.л.
*масло - 15 г

за бадемовата пралина:
*сурови белени бадеми - 50 гр.
*кристална захар - 200 гр.
*сладки Амарети - 4-5 бр.

Пригответе първо бадемовата пралина.Сложете бадемите върху хартия за печене.Разтопете захарта на средна температура в касерола с дебело дъно.Щом започне да се топи и да придобива карамелен цвят разклатете леко и изчакайте да се изгубят всички кристали.Отстранете от котлона и полейте веднага ядките.Покрийте ги добре с карамела и изчакайте да се втвърди.Натрошете на парчета и смелете фино в кухненски робот.Добавете сладките и смелете отново всичко заедно.

Пригответе крема като разбиете жълтъците със захарта и царевичното нишесте.Добавете постепенно млякото и ликьора.Варете крема на слаб огън до неговото сгъстяване.Аз лично винаги варя крема на водна баня,макар да изисква повече време за варене.Така никога нямам опасност да загори.Прехвърлете го в купа и разбийте с маслото.Оставете да се охлади добре.

Пригответе платките като поръсите лист хартия за печене с пудра захар и отгоре сложите бутер тестото.Поръсете и него с пудра захар и филираните бадеми.Покрийте с втори лист хартия.Разточете добре и го прехвърлете в голяма плитка тава заедно с хартиите.Затиснете с друга по-тежка тава и печете в загрята фурна на 200 градуса за около 20 мин. на средното ниво.Кората трябва да е придобила златист цвят отгоре и отдолу.Ако пък се изпече повече отдолу може да обърнете тестото или да отстраните горната тава в края на печенето.След готовност извадете и оставете да се охлади върху решетка.
Изрежете с остър нож 12 еднакви триъгълника.

Прехвърлете крема в пош с кръгъл накрайник и сглобете десерта.Поставете платка и върху нея шприцовайте крем по-навътре от ръбовете на тестото.Поръсете с бадемова пралина и поставете още една платка.Повторете,докато получите милфьой с три платки и два реда крем.

Поръсете десерта обилно с пудра захар и щипка пралина.Поднесете веднага.















 




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни