вторник, 11 август 2015 г.

Рататуй



*сини патладжани средно големи - 2 бр.
*бели патладжани - 2 бр.
*тиквички - 3 бр.
*червени чушки - 3 бр.
*зелени чушки - 2 бр.
*зрели домати - 5 бр. (около килограм)
*кромид лук - 1 глава
*чесън - 3 скилидки
*пресни подправки - магданоз,копър,босилек,риган и мащерка -
*зехтин - 3 с.л.
*червен пипер
*черен пипер
*захар - 1 ч.л.
*сол

Нарежете лука и чесъна на ситно и ги запържете в дълбок тиган до златисто.Настържете доматите на ренде без ципата и ги добавете в тигана.Оставете соса да къкри,докато се изпари водата.Подправете със сол,захар,черен и червен пипер на вкус.Малко преди да отстраните от огъня добавете нарязаните на ситно зелени подправки.Количеството им е по вкус.

Сложете чушките да се изпекат от всички страни.Обелете ги и ги нарежете на ленти.През това време нарежете тиквичките и патладжаните на тънки кръгчета.Овкусете ги със сол.
Вземете средно голяма кръгла тава и наредете зеленчуците в два кръга като редувате парчетата-син патладжан,тиквичка,бял патладжан,чушка и т.н...Може да ги редите със застъпване леко полегнали или просто едно до друго.Полейте с доматения сос и го разпределете равномерно като гледате да влезе максимално между кръгчетата зеленчуци.Завийте тавата с фолио и печете около 1 час и 30 мин. на 200 градуса.Махнете фолиото и допечете още 15 минути.

Сервирайте ястието топло или студено, поръсено с пресен босилек.































Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни