вторник, 11 август 2015 г.

Коледни тарталети Jolie



за сладкото маслено тесто:
*300 г бяло брашно
*200 г студено масло
*100 г кристална захар
*1 бр. яйце
*5 г канела на прах
*1 бр. ванилия на прах

за пълнежа:
*100 г бели стафиди
*50 г сушена папая
*50 гсушено манго
*100 г натурални черни фурми
*100 г сушени сливи без костилка
*100 гсушени смокини
*100 г орехови ядки
*1 бр. голяма ябълка
*1 ч.л. настъргана портокалова кора
*пудра захар за поръсване

За масленото тесто смесете брашното с ванилията и канелата в голяма купа.Нарежете студеното масло на малки кубчета и го добавете към тях.С пръсти стрийте добре маслото,за да се получат много фини трохи.Не задържайте прекалено дълго ръцете си в сместа,за да не се затопли маслото и да се разстопи.Прибавете захарта и разбъркайте.Сипете разбитото предварително яйце и замесете масленото тесто.Оформете на топка.Завийте в домакинско фолио и оставете на студено да си почине 30 мин.
Нарежете всички сушени плодове на малки парченца, с изключение на страфидите.Почистете ябълката от семките и дръжката.Настържете я на ренде без да я белите.Добавете я към сушените плодове заедно с портокаловата кора и начупените на дребно орехови ядки.
Разточете 2/3 от тестото с дебелина 3 мм.Изрежете кръгове с диаметър малко по-голям от този на формите ви за тарталети.Притиснете към дъното и стените на формите и отстранете излишното по краищата.Напълнете ги с приготвената плънка от сушени плодове с лек връх.Разточете останалото тесто и изрежете с форми за сладки фигурки на коледна тема.Украсете отгоре тарталетите с тях и леко притиснете с длан.Сложете формите в плитка тава и печете в загрята фурна на 200 градуса до зачервяване.
След готовност ги извадете и оставете да се охладят.Ако формичките ви нямат отделящо се дъно много внимателно ги обърнете в длан и с леко стискане краищата на формата ги освободете.Поръсете с пудра захар.





















Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни