вторник, 11 август 2015 г.
Коледни тарталети Jolie
за сладкото маслено тесто:
*300 г бяло брашно
*200 г студено масло
*100 г кристална захар
*1 бр. яйце
*5 г канела на прах
*1 бр. ванилия на прах
за пълнежа:
*100 г бели стафиди
*50 г сушена папая
*50 гсушено манго
*100 г натурални черни фурми
*100 г сушени сливи без костилка
*100 гсушени смокини
*100 г орехови ядки
*1 бр. голяма ябълка
*1 ч.л. настъргана портокалова кора
*пудра захар за поръсване
За масленото тесто смесете брашното с ванилията и канелата в голяма купа.Нарежете студеното масло на малки кубчета и го добавете към тях.С пръсти стрийте добре маслото,за да се получат много фини трохи.Не задържайте прекалено дълго ръцете си в сместа,за да не се затопли маслото и да се разстопи.Прибавете захарта и разбъркайте.Сипете разбитото предварително яйце и замесете масленото тесто.Оформете на топка.Завийте в домакинско фолио и оставете на студено да си почине 30 мин.
Нарежете всички сушени плодове на малки парченца, с изключение на страфидите.Почистете ябълката от семките и дръжката.Настържете я на ренде без да я белите.Добавете я към сушените плодове заедно с портокаловата кора и начупените на дребно орехови ядки.
Разточете 2/3 от тестото с дебелина 3 мм.Изрежете кръгове с диаметър малко по-голям от този на формите ви за тарталети.Притиснете към дъното и стените на формите и отстранете излишното по краищата.Напълнете ги с приготвената плънка от сушени плодове с лек връх.Разточете останалото тесто и изрежете с форми за сладки фигурки на коледна тема.Украсете отгоре тарталетите с тях и леко притиснете с длан.Сложете формите в плитка тава и печете в загрята фурна на 200 градуса до зачервяване.
След готовност ги извадете и оставете да се охладят.Ако формичките ви нямат отделящо се дъно много внимателно ги обърнете в длан и с леко стискане краищата на формата ги освободете.Поръсете с пудра захар.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Translate
Най-четени рецепти последните 7 дни
-
*бамя - 0.500 кг. *лук - 1 малка глава *черен пипер - 5-6 зърна *копър - малко *захар - 1/2 с.л. *оцет - 3 с.л. *сол - 1 с.л....
-
*зеле - 1 бр. *червени чушки - 1.500 кг. *целина на листа *чесън - 1 глава *аспирин - 6 бр. *захар - 3 с.л. *олио *оцет *сол...
-
*червени и зелени чушки - 2 кг *пресни червени домати - 5 кг *кромид лук - 3 големи глави *чесън - 4 скилидки *пресен магданоз - 1 ...
-
*чорбаджийски чушки - 2 кг. *аспирин - 4 бр. *захар - 1 ч.ч. *копър - 1 вр. *магданоз - 1 вр. *олио - 200 мл. *оцет - 600 мл. ...
-
*задушени или варени картофи *обезсолено сирене *жълтък *галета В купа намачкайте с вилица картофите и сиренето.Добавете жълтък според ...
Няма коментари:
Публикуване на коментар