вторник, 11 август 2015 г.

Тарталети с кайсии


За тестото:
*брашно - 200 гр.
*студено масло - 100 гр.
*пудра захар - 3 с.л.
*жълтък - 1 бр.
*студена вода - 3 с.л.
*бакпулвер - 1 ч.л.
*ванилия - 1 бр.

За крема:
*жълтъци - 4 бр.
*захар - 50 гр.
*прясно мляко - 250 мл.
*царевично нишесте - 30 гр.
*ванилия - 2 бр.

За украса:
*пресни кайсии - 3-4 бр.
*пудра захар за поръсване

Пригответе тестото за тарталетите като в купичка пресеете брашното,пудрата захар и бакпулвета.Нарежете маслото на малки кубчета и добавете и него.Разбуркайте добре с пръсти като претривате маслото с брашното,за да се получат маслени трохи.Сипете жълтъка,студената вода и ванилията и омесете тестото добре,за да стане на топка.Завийте в домакинско фолио и оставете в хладилник да почине около 30 мин.
През това време пригответе крема като загреете леко млякото в касерола с незалепващо покритие.В купичка разбийте жълтъците и захарта до побеляване.Прибавете нишестето и ванилията.На тънка струйка с непрекъснато бъркан сипете млякото към жълтъците.Върнете сместа отново в касеролата и на слаб огън варете крема до сгъставяне като не спирате да бъркате.
Отстранете от огъня и го изсипете върху намокрен с ледена вода метален поднос.Покрийте с домакинско фолио,за да не се получи кора и охладете.
Разделете тестото на 6 или 8 топки в зависимост колко формички за тарталети имате.Разточете всяка топка с диаметър по голям от този на формичката.Притиснете хубаво тестото към стените и с вилица направете душчици по дъното,за да не се надигне.Печете в загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.Извадете ги от формичките и охладете на решетка.
Напълнете тарталетите с ваниловия крем и ги украсете с кайсии,който първо сте разполовили,а след това с много остър нож нарязали на тънки филийки.Поръсете с пудра захар.













Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни