вторник, 11 август 2015 г.

Домашен великденси козунак



*бяло брашно - 500 гр.
*яйца - 4 бр. (отделете единия от жълтъците  за намазване)
*захар - 150 гр. + 50 гр. за поръсване
*прясно мляко - 125 мл.
*краве масло разтопено - 150 гр.
*суха мая - 7 гр. (1 пакетче)
*сол - 3 гр.
*течна есенция ,,козунак,, или ванилия
*настъргана кора от един лимон
*филирани бадеми - 1 шепа
*натрошени на дребно орехови ядки - 1 шепа

Затоплете леко млякото и прибавете към него 1/3 от захарта,маята и 2 с.л. брашно.Оставете настрана,доакто шупне.Сложете яйцата с купа заедно с останалата захар и ги разбийте с вилица или тел.Добавете лимоновата кора и есенцията.Включете фурната на 50-60 градуса.
В голяма купа пресейте брашното със солта и направете кладенче.Сипете вътре яйцата и шупналата мая.Замесете,доакто се получи еднородна смес.Тестото е доста лепкаво.Преместете го върху намазан с масло плот и започнете да месите като постепенно добавяте останалото масло.Щом тестото поеме всичкото масло го прехвърлете в купа (тавичка) и покрийте с влажна кърпа.Поставете го в средата на фурната да втаса за около 40-50 мин.Трябва да удвой обема си.
Извадете тестото и го премесете.Използвайте още масло,ако е нужно.Оформете на плитки или други форми по желани.Поставете го в намаслена форма.Намажете козунака с разбития жълтък с помощта на четка.Поръсете с бадемите,орехите и накрая със захарта.Оставете във фурната (отново по средата) за още 30 мин.Включете я на 180 градуса и печете до хрупкава златиста коричка.Проверете готовността с дървено шишче.Ако е нужно покрийте с алуминиево фолио отгоре,за да не загори и допечете.
Важен съвет за козунака е всички продукти,да бъдат с еднаква температура или леко затоплени.Ако помещението,в което работите е над 25 градуса не е нужно тестото да втасва във фурната.























Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни