вторник, 11 август 2015 г.

Крем супа от зелена леща


*зелена леща - 200 гр.
*морков - 1 бр.
*червена чушка - 1 бр.
*кромид лук - 1 глава
*чесън - 3 скилидки
*прясна машерка - 3-4 стръка
*пресен магданоз - 1/2 връзка
*зеленчуков бульон - 1 бр.
*готварска крем сметана - 3 с.л. + още за сервиране
*брашно - 1 с.л.
*олио/зехтин - 2 с.л.
*куркума - 1 с.л.
*индииско орехче - 1/2 ч.л.
*канела - 1/2 ч.л.
*черен пипер - 1/2 ч.л.
*червен пипер - 1/2 ч.л.
*сол на вкус

В тенджера с  един  литър хладка вода сипете лещата.Сложете  мащерка и сварете до готовност като подправите с куркумата щом започне да завира.Отцедете,отстранете мащерката и налейте 1.500 л гореща вода.Върнете на котлона и начупете зеленчуковия бульон вътре.
В малък тиган запържете в олиото нарязаните на дребно морков,лук и чушка.Сложете нарязания и счукан чесън.Добавете брашното и гответе 1 минута.Подправете с черен и червен пипер,канелата и индийското орехче.
Смесете запръжката с лещата и подправете със сол на вкус.Добавете нарязан на ситно пресен магданоз.Оставете около 10 минути да се готви.
Отстранете отново от котлона и пасирайте до гладка смес.Сипете разбитата крем сметана или заместете с обикновена готварска сметана.Разбийте отново и върнете за минута на огъня.
Сервирайте гореща с крутони и полята с още малко сметана.













Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни