понеделник, 27 март 2017 г.

Тирамису с малини

 за крема:
*4 жълтъка
*1/2 ч.ч. захар
*1 к.ч. марсала/бадемов аперитив
*500 г сирене Маскарпоне
*250 мл течна сметана

за бишкотите:
*1 ч.ч. кафе еспресо
*1 к.ч. Марсала/бадемов аперитив
*2 с.л. захар
*24 бишкоти
*4-5 с.л. какао
*200 г пресни или замразени малини 

Сварете силно еспресо. Добавете 2 супени лъжици захар и 1 кафена чаша Марсала, разбъркайте добре. Може да ползвате и бадемов аперитив, но по оригиналната рецепта за тирамису, сладкишът се приготвя с Марсала.
Приготвянето на крема е най-важната и тънка част от изпълнението на рецептата за тирамису. Разбийте жълтъците заедно със захарта, докато сместа се сгъсти и побелее. Изсипете ги в купа, добавяте 1 кафена чаша Марсала и сложете купата да ври на водна баня на слаб огън. Идеята е жълтъците да се обработят топлинно и в сладкиша да няма сурови жълтъци. Бъркайте и гответе около 10 мин., докато се сгъсти. Отстранете сместа и я сложете в купа с ледена вода, за да изстине напълно. Това е много важно, защото в противен случай сметаната и сиренето Маскарпоне ще се отпуснат и сместа ще стане много рядка.
Към изстиналата смес при непрекъснато бъркане със шпатула добавяте леко разбитото сирене и разбитата на твърда пяна сметана, докато се получи гладък крем
Топите всяка от бишкотите в сместа с кафе за няколко секунди и ги нареждате на дъното на правоъгълна тава. Не ги дръжте прекалено дълго в кафете, за да не се разпаднат. Когато дъното на тавата се покрие с бишкоти,поръсете с половината малини и разпределяте половината от крема. Върху него наредете втори ред напоени бишкоти, а върху тях останалата част отмалините и крема.
Поръсете с какаото целия сладкиш. Оставяте го в хладилника за 3-4 часа.Украсете с малини и листенца прясна мента.






Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни