За масленото тесто:
*бяло пшенично брашно - 100 гр.*пълнозърнесто пшенично брашно - 50 гр.
*щипка сол
* студено масло ,нарязано на кубчета - 80 гр.
*пудра захар - 50 гр.
*суров шамфъстък - 30 гр.
*ванилова захар - 10 гр.
*яйце - 1/2 бр.
за плодовия пълнеж:
*по 100 гр. пресни малини,къпини и черни боровинки (общо 300 гр. плодове)
*кафява нерафинирана захар - 2 с.л.
*пудра захар за поръсване
Смесват се двата вида брашна и солта.Прибавя се студеното масло и се струва с пръсти до получаване на маслени трохи.Сипват се смлените в робот или ръчна мелничка шамфъстъци и се обърква заедно със пудрата и ваниловата захар.Прибавя се яйцето и с бързи движения се оформя меко тесто.Не се меси.Увива се в кухненско фолио и се оставя на хладно за около 1 час.
Фурната се нагрява на 200°C. Подготвя се голяма тава, която се покрива с хартия за печене.
След като тестото се охлади се разделя на две.Разточват се върху леко набрашнена повърхност с дебелина около 3-4 мм.Плодовете се разпределят в средата на двете тарталети.Оставя се непокрито тесто.Краищата се загъват навътре.
Галетите се пренасят в тавата върху хартията с помощта на шпатула.
Поръсват се с кафявата захар.
Пекат в предварително загрятата фурна за 25 минути или докато тестото се зачерви, а пълнежа е започнал да ври.След готовност се оставят да изстинат.
Поднасят се поръсени с пудра захар и топка ванилов сладолед.
Няма коментари:
Публикуване на коментар