четвъртък, 30 март 2017 г.

Галет с паста от шамфъстък и праскови


 за тестото:
*студено масло - 100 гр.
 *брашно - 200 гр.
  *нерафинирана тръстикова захар - 50 гр.
  *щипка сол
  *яйце - 1 бр.
  *ванилена захар - 10 гр.

за пълнежа:

*праскови - 3-4 бр.
*суров шамфъстък - 50 гр.
*пудра захар - 50 гр.
*белтък - 1 бр.
*царевично нишесте - 1 ч.л.
*ванилия - 1/2 ч.л.
*допълнително захар за поръсване

Брашното и студеното масло се размесват с ръце до образуване на маслени трохи. Прибавят се останалите продукти и се оформя топка.Не се размесва дълго,за да не се стопли маслото и да стане глетава кората.Завива се във фолио за свежо съхранение и се оставя да почине в хладилник поне за час.Може да приботвите от предния ден,а дори и да го замразите.
Отпочиналото тесто се разточва върху хартия за печене на кръг с диаметър около 26см.Не е задължително да е правилна формата.
Прасковите се почистват от костилките и нарязват на полумесци.
Шамфъстъка се смила фино и се смесва с пудрата захар, нишестето,белтъка и ванилията.
Получената ядкова паста се разпределя върху маслената кора и отгоре се подреждат прасковите.Краищата на тестото се сгъват навътре като покрива част от пълнежа.Може да си помагате с хартията за печене,за да не се разчупи тестото.
Галета се поръсва с малко захар и се пече в предварително загрята фурна на 180°C,докато придобие златист цвят.(около 30-40 мин.)
Сервира се охладен.По желание се поднася с ванилов сладолед или заквасена сметана.





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни