сряда, 29 март 2017 г.

Козуначени мъфини със сушени плодове

 *брашно - 500
*яйца със стайна температура- 2 бр.
*суха мая - 7 гр. (1 опаковка)
*прясно мляко - 150 мл.
*захар - 120 гр. + още за поръсване
*ванилена захар - 10 гр.
*краве масло разтопено - 3 с.л. + още 3 за доомесване
*лимонови корички по желание
*1/2 капсула есенция ,,Козунак,,
*1/2 жълтък разреден с малко вода за намазване
*супени плодове микс (кайсия,сини сливи,стафиди) - 150 гр.
*филирани бадеми за поръсване

Стоплете млякото и сипете около 30 мл. в купичка и добавете малко захар,маята и  чаена лъжица брашно.Разбъркайте,доакто стане каша и оставете да шупне.
В останалото мляко разтворете другата захар и ваниловата.В отделна купа разбийте добре яйцата и добавете млякото като бъркате непрекъснато.Сипете и вече активираната мая,отново разбъркайте добре и добавете маслото (3 с.л.).
В голяма купа сложжете брашното,направете кладенче и сипете половината от течната смес.Бъркайте енергично с дървена лъжица.Сипете и останалата смес и пак разбъркайте.Когато започне да става трудно,замесете тестото с ръце.Тъй като сместа ще стане лепкава потапяйте ръце в останалото масло и отделете тестото от купата.Преместете го на плот.Месете около 5 мин. без да спирате и отново намаслявайте ръце,докато се поеме всичкото от тестото.Преместете в чиста купа и покрийте с домакинско фолио.Оставете да втаса около 1 час или ,доакто удвой обема си.
Нарежете сушените плодове на малки парченца и ги полейте с топпла вода,доакто омекнат.По желание може да добавите малко ром.Отцедете ги хубаво след това.
Премесете втасалото тесто отното.Поръсвайте по малко от плодовете и месете,толкова,колкото да разпределите всички плодове равномерно в тестото.Пригответе си тавички с форми за мъфини.Сложете в дупките хартиени кошнички или просто ги намаслете.Офотмете от тестото топчета с големина на шоколадов бонбон.Сложете във всяка кошничка по три едно до друго.Намажете ви с разбития с малко вода жълтък.Поръсете с филирани бадеми и захар.Оставете още веднъж да удвоят обема си.Ако ви е голяма фурната и разполагате в голяма форма или поне две малки,ще може да ги изпечете на веднъж или поне два пъти.Печете в загрята фурна на 190 градуса първите 5 - 10 мин,а след това намаелте фурната на 160 градуса и печете до готовност.Сложете тавите с едно ниво по-нагоре от дъното,за да не загорят отдолу при печене.Проверявайте с дървено шишче.Ако се наложи покрийте отгоре с алуминиево фолио,за да не загорят,ако още са сувори,а започнат да загарят отгоре.













 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни