понеделник, 27 март 2017 г.

Сладоледена торта с пъпеш и кокосови бисквити с лайм

За сладоледа от пъпеш  - 800 гр.
 *сметана 35% - 100 мл.
 *прясно мляко - 300 мл.
 *ванилова шушулка - 1 бр.
 *яйчен жълтък - 5 бр.
 *захар - 80 гр.
 *изчистен пъпеш - 300 гр.

За бадемовите блатове:

*захар - 70 гр. + 25 гр.
*бадемово брашно или фино смлени бланширани бадеми - 70 гр.
*яйца - 2 бр.
*белтъка - 2 бр.
*брашно бяло -25 гр.
*масло, разтопено - 12 гр.

За кокосовите бисквити с лайм (около 26 броя)
*настъргана кора от 1 лайм
*сок от лайм - 15 мл.
*пудра захар - 80 гр.
*пълномаслени кокосови стърготини - 60 гр.
*масло, разтопено - 60 гр.
*брашно - 15 гр.
*разтопен бял шоколад и кокосови стърготини оцветени в зелено за декорация

За сглобяване на тортата:
*изчистен пъпеш около 600 гр.
*разтопен бял шоколад за залепване на бисквитите
*кора от лайм настъргана на ленти
*пресни листа мента

Пригответе първо сладоледа.Смесете сметаната и прясното мляко в тенджера и добавете остърганите семенца ванилия.Загрейте ги на умерен огън до завиране.Отстранете сместа от огъня и оставете за 20-30 минути на страна. След това загрейте отново ,докато заври.
През това време разбийтежълтъците със захарта докато се сгъстят и изсветлеят. Към тях по малко и при непрекъснато разбиване добавете врялата млечна смес. Разбъркайте хубаво и сложете на умерен огън.Бъркайте няколко минути с телена бъркалка до сгъстяване.Свалете от огъня и охладете на стайна температура, като бъркате от време на време.
Сложете почистения пъпеш в блендер и пасирайте, докато се получи пюре. Добавете към основата за сладоледа и разбъркайте хубаво.Изсипете сместа в подходяща кутия за фризер и охладете за няколко часа, докато започне да стяга, като се разбърква периодично през 20-30 минути.
Подгответе две форми с подвижни стени с диаметър 26 см. за бадемовите блатове.Покрийте дъната им с хартия за печене.Загрейте фурната на 180°C.Двете цели яйца разбийте със 70 грама от захарта докато сместа се сгъсти и изсветлее.Пресейте брашното и го смесете с бадемите. Добавете и тях към яйчната смес и разбъркайте внимателно. Добавете маслото и отново разбъркайте хубаво.
Разбийтебелтъците с останалите 25 грама захар ,докато станат обемни и плътни. На два пъти ги добавете към горната смес и разбъркайте много внимателно,за да не спадне обемът им. Готовата бадемова смес се разделя на две равни части във формите.Блатовете се пекат за 14-16 минути. Трябва да придобият златисто-кафяв цвят на повърхността и когато се докоснат с пръст да не са лепкави. Наблюдавайте ги постоянно. След като ги извадите от фурната,оставете за 4-5 минути да се поохладят и тогава ги освободете от формите.
Всички продукти за бисквитите се смесват хубаво. От получената смес оформете топчета, колкото голям лешник. Подредете ги в плитка тава върху хартия за печене на разстояние едно от друго и притиснете с длан. Печете в предварително нагрята фурна на 160°C за 10-12 минути или докато краищата им започнат да се зачервяват. Изваждете се от фурната и охлаждете в тавата.Единият край на бисквитите се потапя в разтопен бял шоколад, а след това в кокосови стърготини оцветени в зелено.
Сглобете тортата като поставите единя блат върху поднос и сложите ринга на формата,в която сте го пекли около него.Отгоре разпределете сладоледа от пъпеш,който сте извадили за няколко минути на стайна температура,за да се отпусне.Загладете го добре и покрийте с втория бадемов блат.Приберете във фризера за около 2 часа.
Извадете тортата и отстранете внимателно ринга.Залепете кокосовите бисквити по стените с помощта на разтопен бял шоколад.Нарежете пъпеша на парчета и ги посипете върху тортата.Приберете за кратко във фризера и поднесете преди да е замръзнал пресния пъпеш,а само да се е охладил добре.Украсете с корички лайм и листа мента.





 Рецептата е адаптирана от блога ,,Кулинарно в кухнята с Йоана,, http://www.kulinarno-joana.com/2012/07/sladoled-s-pupesh-i-sladoledena-torta/


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни