понеделник, 27 март 2017 г.

Тирамису класик

 За крема:
*жълтъци - 4 бр.
* захар - 1/2 ч.ч.
*Марсала/бадемов аператив - 1 к.ч.
*крем сирене Маскарпоне - 500 гр.
*течна сметана - 250 мл.

За бишкотите:
*еспресо - 1 ч.ч.
*Марсала/бадемов аператив - 1 к.ч.
*захар - 2 с.л.

*бишкоти - 24 бр.
*какао - 4-5 с.л.

Сварете силно еспресо. Добавете 2 супени лъжици захар и 1 кафена чаша Марсала,разбъркайте добре.Може да ползвате и бадемов аператив, но по оригиналната рецепта за тирамису, сладкишът се приготвя с Марсала.
Приготвянето на крема е най-важната и тънка част от изпълнението на рецептата за тирамису. Разбийте жълтъците, заедно със захарта, докато сместа се сгъсти и побелее. Изсипете ги със захарта в купа, добавяте 1 кафена чаша Марсала и сложете купата да ври на водна баня на слаб огън.Идеята е жълтъците да се обработят топлинно и в сладкиша да няма сурови жълтъци.Бъркайте и гответе около 10 мин,доакто се сгъсти.Отстранете сместа и я сложете в купа с едена вода ,за да изстине напълно.Това е много важно,защото в противен случай, сметаната и сиренето маскарпоне ще се отпуснат и сместа ще стане много рядка.
Към изстиналата смес при непрекъснато бъркане със шпатула добавяте леко разбитото сирене
Топите всяка от бишкотите в сместа с кафе за няколко секунди и ги нареждате на дъното на правоъгълна тава.Не ги дръжте прекалено дълго в кафете,за да не се разпаднат. Когато дъното на тавата се покрие с бишкоти разпределяте половината от крема. Върху него наредете втори ред напоени бишкоти, а върху тях останалата част от крема.
Поръсете с какаото целия сладкиш.Оставяте го в хладилника за 3-4 часа.







Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни