сряда, 15 март 2017 г.

Шоколадова чили торта ,,Jolie,,


 за пикантния блат:
*черен шоколад - 200 гр.
*масло - 200 гр.
*яйца - 5 броя
*брашно - 1 ч.ч.
*захар - 1 ч.ч.
*бурбонска ванилова захар - 1 пакетче
*лют пипер - 1/2 ч.л.
*захаросан джинджифил нарязан на ситно - 1 с.л.

за шоколадовия мус:
*черен шоколад - 180 гр.
*сладкарска сметана - 250 мл.
*крем сирене Маскарпоне - 250 гр.
*захар - 2 с.л.

за чили глазурата:
*черен шоколад - 100 гр.
*лют пипер - 2 щипки
*олио

Разтопете шоколада и маслото заедно на водна баня.Добавете лютия пипер и разбъркайте добре.Сипете го в купа и започнете да добавяте яйцата едно по едно като разбивате с тел след всяко.Прибавете бялата и бурбонската захар,а след това и брапното постепенно като бъркате,доакто се получи гладко кексово тесто.Добавете и захаросания джинджифил,объркайте отново,за да се разпредели равномерно.Изсипете сместа във форма с ринг 24 см.,като покриете дъното с хартия за печене,а стените намаслете.Печете в загрята на 190 градуса фурна за около 30 мин.Проветере  готовността  дървена клечка.
През това време пригответе шоколадовия мус като разтопите шоколада на водна баня и го охладите на стайна температура.Разбийте до твърди връхчета сметаната със захарта и добавете към нея на части и крем сиренето.Разбийте до еднородност.Добавете шоколада и разбийте отново.Охладете в хладилник до сглобяване на тортата.
След изпичане на блата и пълното му охлаждате го разрежете на две хоризонтално,за да се получат два еднакви блата.Поставете долната част върху поднос и отгоре намажете обилно с крема.Отделете част от него за украса.Захлупете с другия блат.
Пригответе глазурата като разтопите шоколада на водна баня.Добавете лютия пипер,разбъркайте добре и на тънка струйка сипете олио колкото да стане достатъчно течен,за да се разлее добре.Полейте тортата отгоре и нека се стече по стените като го размажете леко с опакото на лъжица.Охладете за кратко и украсете розички от останалия крем и поръсете с още малко джинджифил.За закачка добавете и малки люти чушлета,който не е задължително да ги ядете след това или просто ги направете от захарно тесто.


















Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни