сряда, 15 март 2017 г.

Яхния с шарен боб,свински ребра и картофи в гювеч


*400 гр.свински ребра
*500 гр. шарен боб
*700 гр. картофи
*2 средно големи глави кромид лук
*1 прясна червена чушка
*3 с.л. червен сладък пипер
*5 с.л. мляни домати от консерва
*1 ч.л. лют кълцан червен пипер
*1 ч.ч. брашно
*1 връзка магданоз
*3 с.л. олио
*сол

1.Сложете да варите боба(в тенджера или гърне),докато приготвяте останалите продукти.(при липса на шарен боб може да се използва и червен боб от консерва).
2.Нарежете ребрата на малки парчета и ги запържете в олиото в голям глинен гювеч.Като се позачервят прибавете нарязания на по-едро лук и чушката на  лентички около 2 см.Пържите още около 5 минути.
3.Прибавете брашното и бъркайте непрекъснато,за да не залепне.Добавете сладкия червен пипер и сол на вкус.Залейте с гореща вода при непрекъснато бъркане ,но не до края на съда.Консистенцията на яхнията нито трябва да е гъста, нито рядка като се има в предвид,че с варенето тя ще се сгъсти още.
4.Прибавете нарязаните на  кубчета (1 см) картофи и затворете капака на гювеча като от време на време бъркате и подправяте с още сол,ако е необходимо.
5.След като се оверите,че картофите са сварени прибавете  боба и доматите.Варите докато бялата пяна изчезне (това означава,че брашното вече е напълно сварено).
6.Прибавяте нарязания на ситно магданоз и лютия пипер.Сервирайте в глинени панички или малки гювечета с топла пита.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни