кисело зеле - 14 бр. листа
кайма - 500 гориз - 220 г
лук - 1 голяма глава кромид
чушки - 1 бр. шарена
домати - 150 г млени, от консерва
магданоз - 1/2 връзка
олио - 4 с.л.
червен пипер - 2 с.л.
черен пипер - на вкус
сол - на вкус
В голям тиган се сипват 2 с.л. олио и се запържва каймата, като се бърка постоянно, за да стане на трохи. Добавя се лукът и чушката, нарязани на ситно, и се запържват и те. Добавя се оризът, овкусява се със сол и черен пипер.
Налива се вода 3:1 в съотношение вода:ориз. Оставя се да къкри, докато се свари оризът. Прибавят се доматите и се оставя още 5 мин. Сипва се 1 с.л. червен пипер, нарязаният магданоз на ситно и се отстранява от огъня.
Зелевите листа се пълнят от едната страна с плънка. Завиват се добре и се поставят със сгънатата част надолу в йенска тавичка.
Сипва се гореща вода до половината на сармите, полива се с останалото олио и се поръсва с червен пипер. Пекат се в загрята фурна, докато останат само на мазнина. От време на време с помощта на лъжица внимателно се поливат с бульона от тавата, за да не изсъхват.
Няма коментари:
Публикуване на коментар