*пълнозърнесто пшенично брашно - 2 ч.ч.
*ядкова пулпа от бадеми (остатъка при приготвянето на ядково мляко) - 1 ч.ч.*ядково прясно мляко от бадеми - 1 ч.ч.
*разтопено кокосово масло - 1/2 ч.ч.
*олио Шарлан (студено пресовано нерафинирано слънчогледово олио) - 1/2 ч.ч.
*есенция ром - 4-5 капки
*ванилов екстракт
*канела - 1 ч.л.
*тръстикова кафява захар - 1 и 1/2 ч.ч.
*разтопен черен шоколад - 100 гр.
*пресни обезкостени череши - 1 и 1/2 ч.ч.
за декорация:
*натурален шоколад + 1 с.л. олио
*филирани бадеми
*пресни череши
*листа прясна мента
*кокосови стърготини
Смесете в купа брашното,ядковата пулпа,захарта,канелата,есенцията ром и ваниловия екстракт.Разбъркайте добре,за да се смесят напълно.Добавете млякото,маслото,олиото и шоколада.Отново объркайте всички съставки.Накрая прибавете черешите.Изсипете сместа във форма с диаметър 26 см.,която предварително сте намаслили или покрили с хартия за печене.
Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса. до готовност.Времето е относително,затова проеярете с клечка за зъби щом се стегне напълно по повърхността.
Охладете напълно и отстранете от формата.Преместете в поднос.
Декорирайте сладкиша с растопен на водана баня черен шоколад ,към който сте добавили олио за повече блясък.Полейте целия сладкиш.По края посипете филирани бадеми,а в центъра кокосови стърготини.Поставете тук-там пресни череши и листенца мента.
Разкошен сладкиш, а снимките сякаш подканват да се почерпим :)
ОтговорИзтриванеЧакам с нетърпение черешите и непременно ще го опитам :)
Поздрави!
Благодаря много,Сия!Това е един от любимите ми десерти.Хубавото при него е,че е и полезен.Аз обичам да си похалвам сладичко и то по-повече,а този вариант е чудесен за хора като мен :)
ОтговорИзтриване