понеделник, 27 март 2017 г.

Сладолед с диня

 
Брой 13/август 2018 Най-спациалният брой за мен на кулинарното онлайн блогосписание So into Food! :) https://issuu.com/sointofood/docs/sointofood_magazine_num13
Не пропускайте да разгледате този уникален летен брой,събрал толкова много изкушения от талантливи кулинари,готвещи с огромна страст! Скоро ще бъде възможно и сваленето му.

Моите рецепти в броя:

*Тарт със зехтин,крем Джандуя и малини - стр.9
*Сладолед с диня и узо - стр.41
*Семифредо с горски плодове и шамфъстък - стр.48
*Сладка супа от череши - стр.55



за сиропа от диня:
*обелена диня - 500 гр.
*бяла кристална захар - 100 гр.
*лимонов сок - 1 с.л.

за сладоледа:
*жълтъци - 6 бр.
*сладкарска сметана - 300 мл.
*прясно мляко - 200 мл.
*захар - 60 гр.
*узо - 40 мл.

Динята се реже на парчета,слага се в касерола и се намачква с преса за картофи.Не е нужно да се отстраняват семките.Добавя се захарта и лимоновия сок.Разбърква се и се слага на котлона,докато заври.След това се прецежда през марля или много фина цедка,за да се махнат семките и влакната.Връща се в касеролата и се оставя на тих огън на ври,докато се получи около 100 мл. сироп.Охлажда се.
Разбиват се жълтъците със захарта и се добавят сметаната и млятото.Крема се сгъстява на водна баня и към него се добавят узото и сиропа от диня.Разбърква се много добре и се охлажда в купа с лед.След това сместа се озсипва в подходяща купа и се прибира във фризера.
Сладоледа трябва да престой поне 8 часа,като първите 2-3 часа се разбърква на всеки час,за да не се получат големи кристали.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни