четвъртък, 30 март 2017 г.

Зеленчуков киш


За тестото:
*брашно - 250 гр. + малко за доомесване
*студено масло -125 гр.
*вода - 2 с.л.
*сол - 1/2 ч.л.
*яйце разбито - 1 бр.

За плънката:

*броколи прясно - 500 гр.
*картофи - 500 гр.
*моркови - 2 бр.
*кашкавал - 250 гр.
*магданоз - 1/2 връзка
*яйца - 3 бр.
*кисело мляко - 200 гр.
*сол
*черен пипер

Приготвяте маслено тесто като пресеете брашното в голяма купа. Нарязвате маслото на кубчета и го стривате с брашното с пръсти, докато сместа стане еднородна по цвят и заприлича на ситни трохи от хляб. По средата на сместа правите кладенче и в него сипвате разбитото яйце. Размесвате с лопатка и сипвате водата. Съберете тестото с ръка и го сложете на плот или дъска.Омесете набързо и оформете на топка.
Сложете да стегне в хладилник за около 30 мин.
Обелете морковите и картофите и ги нарежете на кубчета. Сварите в гореща подсолена вода до омекване,но внимавайте да не се разварят. Отцедете и ги сипете в купа.
Накъсайте броколито на цветчета и също сварете в гореща подсолена вода за 3-4 мин.Отцедете в чевгир и полейте обилно с течаща студена вода,за да запази яркия си зелен цвят.Смесете с картофите и морковите. Овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте внимателно.
Разточете тестото и покрийте дъното и стените на форма за пай. Сипете зеленчуците вътре и поръсете с нарязан на ситно магданоз и настърган кашкавал. Разбийте яйцата с млякото и залейте пая равномерно.Кашкавала добавям под заливката,за да не се запече прекалено при печенето,а да остане еластичен.По желание може да го добавите отгоре,но малко преди готовност на киша.
Печете в загрята на 180 градуса фурна до зачервяване на заливката.













Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни