неделя, 19 март 2017 г.

Черен хляб с ядки и семена

 Черен пшеничен хляб с ядки и семена

*черно пшенично брашно - 2 ч.ч.
*бяло брашно - 1 ч.ч.
*суха мая - 10 гр. + 50 мл.топла вода
*захар - 1 с.л.
*сол - 1 с.л.
*топла вода около 300 мл.
*какао - 1 с.л.
*сурови слънчогледови семки - 50 гр.
*ленено семе - 25 гр.
*маково семе - малко
*сусам - 25 гр.
*олио за намазване на тавата
* черно пшенично брашно за доомесване и набрашняване на тавата

Пресявате двата вида брашна и ги смесвате в голяма тава.Сипвате солта,какаото и разбърквате добре.
В малка кпичка сипвате маята,захарта и  50 мл вода.Разбърквате и оставяте на топло да шупне.Правите кладенче в брашното и изсипвате маята.
С помоща на топлата вода замесвате меко и гладко тесто.Поставяте го в набрашнена купа и оставяте на топло да втасва,доакто удвои обема си.
Смесвате в купичка сусама,лененото семе и слънчогледа.Изваждате вече втасалото тесто и отново в плитката тава го омесвате с тях като ги изсипвате постепенно и месите,докато се разпределят равномерно в тестото.Оставяте малко семена.
Намазвате стените на правоъгълна,тясна форма с олио и поръсвате с малко брашно навсякъде.Слагате внимателно тестото.Отгоре изсипвате останалите семен заедно с маковото семе.Оставяте да почине 10 мин.
Печете до готовност в гореща фурна на 220 градуса като поставите малък съд с вода вътре.След първите 15 мин.намалявате фурната на 180 градуса и покривате хляба с фолио,за да не изгорят семките.Проверявате дали хляба е напълно готов с дървена клечка.
Оставяте да се охлади във формата.След това го изваждате и нарязвате на филии.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни