Сладко от ягоди
*изчистени от дръжките ягоди - 1 кг.
*захар - 1 кг.
*лимонена киселина - 2 ч.л. (или ябълков оцет - 2 ч.л.)
Нарежете по едрите ягоди на парчета и ги сложете в голяма купа.Посипете ги със захарта и разбъркайте,за да се покрият равномерно.Оставете за поне 8 часа да пуснат сока си.
В голяма тенджера или както в моя случай в електрически тиган сипете ягодите от купата заедно със захарния сироп,който са пуснали.На средна степен на температурата започнете да варите сладкото.Аз го разбърквам често,за да се получи като конфитюр,но ако искате самите ягоди да се усещат цели не го правете постоянно.От време на време може да отстранявате събралата се пяна с лъжица,но внимавайте да не ви изпръска горещото сладко.Времето за варене е много относително и има два основни начина да разберете кога е настъпил момента да изключите котлона.Първият е да вземете чаша с ледено студена вода и в нея да пуснете капка от сладкото.Ако тя не се разпръсне във водата а пада цяла,значи вече е готово.Другият начин е като сипете малко от сладкото в плитка чиния и направите пътечка през него.Ако не се събира моментално,а оставя диря е готово.
След сваляне от огъня прибавете лимонената киселина или оцета.Разбъркайте добре.Сипете в приготвени добре измити и подсушени малки бурканчета готовото сладко.Затворете веднага и обърнете с капачките надолу.Така нека престоят няколко часа, за да се затворят добре.Не е нужно да ги стерилизирате,защото те ще се затворят добре от самата топлина на сладкото.
Няма коментари:
Публикуване на коментар