вторник, 14 март 2017 г.

Профитероли "Сестри на милосърдието"


за пареното тесто :
*вода - 220 мл
*масло нарязано на парченца - 85 г
*брашно - 110 г
*шипка сол
*яйца - 3 бр.
за пълнежа:
*сладкарска сметана -400 мл
*разтворимо кафе - 2 ч.л.
за соса:
*натурален шоколад - 100 г
*светла мелаца - 1 с.л.
*сладкарска сметана - 50 мл

Фурната се загрява на 220 градуса и се приготвя голяма пплитка тава покрита с хартия за печене.

В средно голяма тянджерка се загрява маслото и водата ,като се бърка непрекъснато.Когато заври течността се изключва котлона и се изсипва брапното наведнъж със солта.Разбърква се много бързо с дървена лъжица,доакто сместа се заглади и се отдели от стените на съда.Оставя се да се охлади за 5 мин. и се добавят разбитите яйца едно по едно.След всяко се бърка,доакто се изглади сместа и се поеме добре от тестото.Трябва да е гладки и лъскаво,достатъчно твърдо,за да запазва формата си.

Изсипват се около 16 пълни лъжици от сместа върху покритата вече тава с хартия за печене.Може и да се шприцова по желание.Оставя се растояние между тях,за да има място да се надуят достатъчно.Пекат се по средата на фурната за около 10-15 мин.Намалява се температурата на 190 градуса и се допичат още 10-15 мин.Трябва да станат златисти и хрупкави.Най-важното,което трябва да се знае е ,че е абсолютно забранено да се отваря вратата на фурната,доакто се пекат.В противен случай ще спаднат и няма да се изпекат и исъхнат хубаво вътре.

След изпичане ги извадете и охладете върху метална решетка.Направете им разрез отстрани.
Крема се приготвя като се разтвори кафето в малко вода,добавя се към сметаната и се разбира до пухкавост.Сипва се в пош и се пълнят профитеролите.За соса се разтопява шоколада,меласата и сметаната на вода баня.Бърка се до получаване на еднородна смес и след това се топва всеки еклер в нея.

За да приготвите еклери по същата рецепта е необходимо само да шприцовате пареното тесто с гладък накрайник в продълговата форма.Върху соса по желание поже да поръсите любимите си ядки.




















Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни