сряда, 29 март 2017 г.

Козуначена торта с карамелен сос


 за козунака:
*брашно - 350 гр.
*яйца със стайна температура-  1 и 1/2 бр.
*суха мая - 5 гр.
*прясно мляко - 100 мл.
*захар - 70 гр. + още за поръсване
*ванилена захар - 5 гр.
*краве масло разтопено - 2 с.л. + още 2 за доомесване
*2 капки есенция ,,Козунак,,
*сушени плодове микс (кайсия,сини сливи,стафиди) - 80 гр.
*филирани бадеми - 1/2 шепа

за крема:
*крем сирене Маскарпоне - 500 гр.
*сладкарска сметана - 400 мл.

за първия карамелен сос :
*кафява захар  Dark Demerara - 200 гр.
*сладкарска сметана - 200 мл.
*масло - 50 гр.

за втория карамелен сос :
*кафява захар  Dark Demerara - 150 гр.
*ванилена захар - 10 гр.
*сладкарска сметана - 150 мл.
*масло - 30 гр.

за украса:
*физалис - 5-6 бр.
*филирани бадеми



Смесете маята с малко топло мляко,брапно и захар.Разбъркайте да стане каша и оставете за кратко.
Останалото мляко разбъркайте със захарта и ваниловата захар.Разбийте яйцата и ги добавете към млякото като бъркате непрекъснато.Сипете и  мая,отново разбъркайте добре и добавете маслото (2 с.л.).
Пресейте брашното в купа и направете кладенче,Започнете да добавете от млячно-яйчната смес постепенно.Бъркайте  с дървена лъжица или шпатула,доакто се поеме добре и стане лепкаво тесто.Намаслете си ръцете с другото масло.Преместете тестото на плот.Месете около 3 мин. без да спирате и отново намаслявайте ръце,докато се поеме всичкото от тестото.Ако е необходимо добавете още масло.Сложете го в чиста купа и покрийте с домакинско фолио.Оставете да втаса,докато удвой обема си.
През това време пригответе първия карамелен сос.Затоплете леко в микровълнова печка сметаната,но внимавайте да не заври.Смесете със захарта и сипете в касерола с дебело дъно или керамичен тиган на средна температура.Моят котлон е на 6 степени,аз го приготвих на 4та.Бъркайте непрекъснато,зада се стопи захарта напълно.Що леко започне да се сгъстява добавете маслото.Варете още малко и отстранете от котлона и сипете в студен съд.Оставете да истине и да стегне леко.
Разбийте сметаната и прибавете на части към нея крем сиренето.Сипете 1/3 от студение карамелен сос и разбийте отново.Останалия сос дръжте на стайна температура,а крема сложете в хладилник до сглобяване на тортата.
Нарежете сушените плодове на дребни парченца и ги полейте с топла вода,за да омекнат.Отцедете ги добре.
Премесете втасалото тесто отното и добавете към него сушените плодове.Месете,докато се разпределят равномерно.Разделете тестото на две и офотме в продълговата форма.Пригответе си две правоъгълни форми за кекс.Намаслете ги или постелете хартия за печене.Поръсете със захар и филирани бадеми.Оставете още един път да удвоят обема си.Печете в загрята фурна на 190 градуса първите 10 мин,а след това намалете фурната на 160 градуса и печете до готовност.Дървено шишче трябва да излиза сухо при пробождане.Сложете по средата на фурната,за да не загорят отдолу.Оставете да се охладят и нарежете на филийки с дебелина от 1 см.
Сложете ринг с диаметър от 26 см. върху поднос за торта.Покрийте дъното с половината козуначени филии.Полейте с половината от карамеления сос,който е останал и намажете с половината крем.Наредете втори пласт от козунака и полейте отново със соса.Покрийте с другия крем и заравнете хубаво тортата.Оставете на хладко да стегне добре.
Пригответе втория карамелен сос по същата технология,само добавете и ваниловата захар.Охладете толкова,че да може да се разлива,но да не е прекалено течен.
Освободете тортата от ринга акто си помагате с остър и намокрен с вода нож по ръба и стените.Полейте цялата торта с карамела.Украсете стените с филирани бадеми и декорирайте с физалис или други плодове по желание.Охладете преди консумация поне 3 часа.










Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни