сряда, 15 март 2017 г.

Ягодов тарт с бадеми и крем шампанско


 *пресни ягоди - 300 гр.
*пресни листенца мента

за бадемовия тарт:
*брашно - 250 гр.
*краве масло студено - 125 гр.
*филирани бадеми - 50 гр.
*захар - 4 с.л.
*ванилова захар - 10 гр.
*яйце - 1 бр.
*студена вода - 2 с.л.

за крем шампанско:
*жълтъци - 10 бр.
*захар - 5 с.л.
*ванилова захар - 10 гр.
*бяло шампанско - 10 с.л.
*сладкарска сметана - 250 мл.

Пресейте брашното в купа и нарежете студеното масло на кубчета.Смесете ги и стрийте на маслени трохи.Работете бързо и със студени ръце,за да не се разтопи маслото.Добавете захарта,бадемите и ваниловата захар.Разбъркайте добре.Сипете  разбитото яйце.Размесете с лопатка и добавете водата.Съберете тестото с ръка и оформете топка.Завийте в домакинско фолио и приберете на хладко за около 30 мин. да си почине.
За да приготвите крема разбийте жълтъците с двата вида захар до побеляване.Сипете внимателно шампанското и разбъркайте добре.Гответе на водна баня с непрекъсното бъркане,докато се сгъсти крема.Температурата трябва да е средна,за да не завира водата.В противен случай рискувате да направите бъркани яйца.Готовия крем изсипете в студена купа и оставете да се охлади напълно.
Извадете тестото от хладилника и го премесете добре.Разточете го с точилка или директно с пръсти в къдрава форма за пай (26 см.).Застелете с хартия за печене и сипете готварски топчета или боб.Печете в загрята фурна на 180 градуса до порозовяване на краищата.Отстранете хартията с топчетата и допечете тарта само на горен реутан на средното ниво на фурната до покафеняване.Оставете да се охлади и извадете от формата.Внимавайте много,защото се чупи лесно,заради прибавените бадеми.
Разбийте добре сладкарскара сметана и към нея добавете крема.Разбъркайте внимателно с лопатка,за да остане пухкав.Сипете крема в готовата и охладена напълно маслена кора.Заравнете и оставете да се охлади за поне 1 час.Подредете отгоре нарязаните ягоди и забодете тук - там листенца прясна мента.













Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни