*бяло брашно - 500 гр.
*зехтин - 2 с.л.*сода за хляб - 1 ч.л.
*чубрица - 1 ч.л.
*лимонов сок - 1 с.л.
*захар - 1/2 ч.л.
*сол - 1 ч.л.
*брашно за поръсване
*зехтин за намазване
В купа смесете брашното,содата,лимоновия сок,солта,захарта,чубрицата и зехтина.Добавете около 250-300 мл. топла вода и замесете меко тесто.Прехвърлете го на плода и го омесете още 10 мин.Покрийте го с домакинско фолио и го оставете да почине 20 мин.
Размесете тестото и оформете два геврека с дебелина около 4 см.Сложете ги в голяма тава или в две отделни намазани със зехтин.Поръсете ги с брашно и още малко чубрица,ако желаете.С кухненска ножица ги ,,щипнете,, отгоре през малко разстояние като внимавате да не ги прережете.Изпечете хляба в загрята фурна на 200 градуса до готовност.
Рецептата е адаптирана от книгата на Бон Апети ,,Сезони в кухнята на Лора и Стоян,,
Няма коментари:
Публикуване на коментар