вторник, 4 април 2017 г.

Галет с ягоди и бадеми


 за маслената кора:
*брашно бяло - 220 гр.
*бадемово брашно - 30 гр.
*студено масло - 125 гр.
*кафява захар - 2 с.л.
*яйце - 1 бр.
*жълтък - 1 бр.
*студена вода - 1-2 с.л.
*филирани бадеми за поръска

за плънката:
*пресни ягоди - 500 гр.
*кафява захар - 3 с.л.
*бадемово брашно - 2 с.л.
*царевично нишесте - 1 с.л.
*пудра захар

Смесете в купа бадемовото и обикновеното брашно.Добавете маслото и стрийте с пръсти на маслени трохи.Добавете захарта и разбъркайте.Сипете водата и яйцето.Омесете бързо масленото тесто на топка и завийте в домакинско фолио.Приберете на хладно за 30 мин.
Измийте ягодите,подсушете ги и почистете от дръжките.Извадете тестото да се отпусне леко.
Нарежете ягодите на парчета.Смесете ги в купа с останалите продукти за плънката и разбъркайте внимателно.
Разточете тестото на 4-5 мм дебелина.Сипете ягодите в средата и ги разпределете равномерно,като оставите около 4 см. борд.Краищата на тестото сгънете навътре  и покрийте част от пълнежа.Намажете с разбит жълтък тестото отгоре и поръсете с филирани бадеми.
Печете в загрята фурна на 180 градуса за около 30 мин.
Сервирайте ягодовия галет поръсен с пудра захар и топка ванилов сладолед.









Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни