вторник, 18 април 2017 г.

Портокалов чийзкейк в чаша


 *чаени бисквити с аромат на сметана - 1 пакет
*меко масло -100 гр.
*крем сирене Маскарпоне - 200 гр.
*сладкарска сметана - 100 мл.
*пудра захар - 100 гр.
*портокалова есенция - 1 капсула
*фреш от портокали - 300 мл. + 1 с.л. захар по желание
*желатин - 1 пакетче (10 гр.)
*зърна от нар
*плодове физалис

Смелете бисквитите в робот или натрошете с точилка като предварително сте ди сложили в кухненска торбичка.Добавете мекото масло.Разбъркайте добре с вилица,за да се получат маслени трохи.Разпределете в четири десертни чаши и загладете,за да се получи бисквитен блат.Той трябва да заема 1/3 от обема на чашата.Поставете в хладилник да стегне.

Разбъркайте крем сиренето с пудрата захар.Разбийте отделно сметаната до твърдо връхче и добавете в нея портокаловата есенция.Сипете я към Маскарпонето.Разбъркайте внимателно с шпатула.Сложете 5 гр. (половината) от желатина в малка купичка и залейте с 2 с.л. студена вода.Оставете да набъбне,загрейте до разстопяването му и охладете.Добавете към чийзкрема и разбийте отново,за да се поеме напълно.Разпределете в чашите като се стремите да е с височина,колкото бисквитения блат.Върнете в хладилника,за да стегне и крема.

Пригответе портокаловото желе като прецедите прясно изцедения фреш поне 3 пъти през фина цедка.Ако портокалите са по-сладки няма нужда от добавянето на захарта,но ако желаете може да го подсладите с нея като бъркате до пълното и разтваряне.Отново разтворете останалия желатин в 2 с.л. студена вода,оставете да набъбне,затоплете и охладете.Добавете към сока и разбъркайте добре.Разпределете в чашите като налеете фреща внимателно до самия ръб на чашата.Добре е да го наливате след акто сте сложили чашите в хладилника,за да не се налага да ги местите спреди да стегне,за да не се разлеят.Оставете на студено минимум за един час.
Преди сервиране декорирайте всяка чаша с плодчета физалис и зрънца нар.





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни