неделя, 16 април 2017 г.

Пай с круши и орехи

 за масленото тесто
*бяло брашно - 500 г
*студено масло - 250 г
*яйца - 2 бр. + 1 жълтък за намазване на пая
*кафява захар - 2 с.л.
*орехови ядки - 1/3 ч.ч.
за плънката:
*жълти круши зрели,но не меки - 1.500 кг
*чаени бисквити с орехи (може и обикновени) - 1 опаковка от 200 г
*орехови ядки - 1 ч.ч.
*кафява захар - 100 г

Пригответе тестото като нарежете студеното масло на кубчета и го стриете добре с брашното,доакто се получат маслени трохи.Направете кладенче и добавете двете яйца,смлените орехови ядки и захарта.Омесете тестото бързо,за да не се разтопи маслото.В противен случай пая ще стане глеват,а не хръпкав.Завийте във фолио и оставете на студено да си почине около 30 мин.
Натрошете бисквитите на малки парчета и сипете в купа.Към тях прибавете захарта и смлените предварително орехови ядки.Обелете крушите,почистете ги от семките и нарежете на кубчета по 1 см.Добавете и тях в купата и разбъркайте добре,доакто се смеси всичко.
Извадете тестото и отделете 1/3 от него настрана.Разпределете по дъното и стените на форма за пай (26-28 см.)с ръце или предварително разточете с точилка и преместете във формата.Сипете плънката отгоре и заравнете.От останалото тесто изрежете ивици и украсете пая с тях на плетеница.Може да оформите от тестото и круши или други форми.Намажете плетеницата с жълтъка с помощта на четка и поръсете с малко кафява захар.Печете в гореща фурна за около 40 мин. до златисто.
Оставете да се охлади във формата преди сервиране.














Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни