неделя, 16 април 2017 г.

Пай с тиква и орехи


 за тестото:
*брашно - 250 гр.
*масло - 125 гр.
*яйце разбито - 1 бр. + жълтък 1 бр.
*1/2 ч.л. сол
*2 с .л. вода
*4 с.л. захар
*ванилия за прах - 1 капсула
*брашно за доомесване

за плънката:
*тиква рендосана - 1 кг.
*орехови ядки - 200 гр.
*захар - 8 с.л.
*канела - 10 гр.
*пудра захар за поръсване

Брашното се пресява в голяма купа.Нарязвате маслото на кубчета и го стривате с брашното с пръсти, докато сместа стане еднородна по цвят и заприлича на ситни трохи от хляб.Прибавяте ванилията и захарта.
По средата на сместа се прави кладенче и в него сипвате разбитото яйце.Размесвате с лопатка и сипвате водата.
Тестото се събира с ръка и се слага на плот или върху дъска. Омесва се набързо и се оформя на топка.Слага се да стегне в хладилник за около 30 мин.

В голяма купа слагате тиквата,захарта,канелата и предварително натрошените на ситно орехови ядки.Разбърквате добре,за да се смесят равномерно продуктите.
Изваждате тестото от хладилника и отрязвате 1/4 от него.По-голямата част разточвате с точилка на кръг малко по-голям от диаметъра на формата.Помагате си с малко брашно да не залепне.С точилката взимате тестото и го слагате върху формата,притискате добре по стените и дъното на формата.Излишното отстранявате по ръба на формата само като прекарате точилката отгоре.Сипете плънката и разпределете равномерно.От другата по-малка топка тесто правите украса като режете къдрави ленти със специален нож и ги преплитате отгоре.Притискате краищата им. :)

Печете пая в загрята фурна на 180 градуса за около 45 мин.
Поръсете с пудра захар.

























Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни