неделя, 16 април 2017 г.

Пай с тиква,ябълки и дюли

 за масленото тесто:
*студено масло на кубчета - 200 гр.
*бяло брашно - 400 гр.
*яйце - 1 бр.
*канела - 1 ч.л.
*нерафинирана тръстикова захар Dark Muscovado - 2 с.л.
*студена вода - 2 с.л.

за плънката:
*ябълки на кубчета,белени - 300 гр.
*дюли на кубчета,белени - 300 гр.
*тиква цигулка на кубчета,белена - 300 гр.
*канела - 1 ч.л.
*карамфил на прах - 1/3 ч.л.
*звезден анасон - 1 бр.
*орехови ядки - 150 гр.
*нерафинирана тръстикова захар Dark Muscovado - 3 с.л.
*масло - 3 с.л.

*пудра захар за поръсване на готовия пай
*сладолед или заквасена сметана за сервиране

Пригответе тестото като смесите маслото и брашното.Стриите добре до получаване на маслени трохи и добавете яйцето,захарта,канелата и водата.Замесете бързо всичко на топка и я приберете на хладно да почите за 30 мин.
В дълбок тиган с незалепващо покритие сипете захарта и маслото (3 с.л.).Разбъркайте и щом се разтопят добавете тиквата и дюлите.Сложете канелата,карамфила и анасона.Задушете ги в карамела до омекване и добавете ябълките.Гответе още малко и отстранете от огъня.Махнете звездичката анасон и прибавете ореховите ядки.Разбъркайте добре.
Извадете тестото и го разделете на три.Две от топките смесете и разточете на кръг с диаметър малко по-голя от този на формата за пай (24 см.)Застелете я с хартия за печене и отгоре покриите с тестото.Разпределете равномерно плънката.Разточете останалото тестото и нарежете на ленти.Покриите пая с тях като ги преплетете на решетка.Може да направите и цветя и листа за по-красива визия.Загърнете краищата на тестото.
Печете в загрята фурна на 180 градуса до зачервяване на тестото.Извадете и оставете да се охлади във формата.Поръсете с пудра захар и сервирайте със сладолед или заквасена сметана.
 










Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни